Meteorolozi najavljuju početak jesenskih kiša

Uskoro će nam kišobrani češće trebati (M. MIJOŠEK)
Uskoro će nam kišobrani češće trebati (M. MIJOŠEK)

Jesenski su mjeseci daleko najkišniji dio godine. Prve takve opasnosti dolaze već u idućim danima jer se na području Istre očekuju nove oborine. Meteorološke prognoze najavljuju da će u idućih pet ili šest dana na području Istre biti vrlo promjenjivo i nestabilno vrijeme. Očekuju se mjestimično i jači pljuskovi, prilikom kojih bi neka područja mogla imati poteškoća. Trenutne su prognoze ipak ohrabrujuće, veliki su izgledi da nigdje neće pasti tako velike količine oborina koje bi mogle prouzročiti neke veće štete. Prije izgleda da će idućih dana biti zabilježene normalne jesenske kiše, kada na području Istre padne oko 50 litara kiše po četvornom metru.

Već se tijekom petka očekuje naoblačenje i kiša koja će potrajati i do subote. U nedjelju slijedi kratkotrajno smirivanje vremena uz djelomično razvedravanje. Početkom idućeg tjedna ponovno naoblačenje i kiša, a prvenstveno se to odnosi na ponedjeljak i utorak. Nakon toga će se vrijeme iznova smiriti, a uz nešto niže temperature očekuje se i nekoliko ugodnijih jesenskih dana.

Po dugogodišnjoj statistici lako je uočiti da u tri jesenska mjeseca na području Istre padne više od polovice ili gotovo dvije trećine ukupnih godišnjih količina oborina. U najkišovitijem smo mjesecu u godini. Također, važno je spomenuti da su mnoge velike poplave na području Istre zabilježene u jesenskim mjesecima ili, preciznije, upravo tijekom listopada. Takvih je poplava zadnjih desetljeća bilo u sjevernoj Istri, u dolini Raše, na Bujštini i, naravno, najviše i najčešće na širem području Pule i u samom gradu. Do kraja jeseni ostaju još puna dva mjeseca i mnoge bi opasnosti još mogle zaprijetiti. (priredio M. Grabar)


Podijeli: Facebook Twiter