Meteoriti pali na Pulu. Potražite ih!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U noci s 28. na 29. listopada, odnosno s prošlog cetvrtka na petak, na Pulu su pala dva meteorita - jedan velicine jajeta, drugi manji, velicine oraha, doznajemo od Korada Korlevica iz višnjanske zvjezdarnice.

Hrvatska meteorska mreža danonocno snima i prati meteore, a pulska kamera smještena na zvjezdarnici na Monte Zaru snimila je raspad tijela visoko u atmosferi. Buduci da je to bilo na rubu mreže, u pomoc su priskocile kamere talijanske meteorske mreže koja je uhvatila ulaz meteorita iz svemira u atmosferu.

Na temelju snimaka Damir Šegon iz pulske zvjezdarnice izracunao je da su svemirske cestice pale na potezu od Šijane do Verude, odnosno od luke do Valdebeka. Tocniju lokaciju znat ce za dva, tri dana nakon što od hidrometeorološkog zavoda dobije podatke o visinskom vjetru. Utvrdeno je da se prilikom ulaska u atmosferu, na visini od oko 30 kilometara, meteorit fragmentirao, a dva su komadica pala na podrucje grada.

Korlevic moli Puljane da obrate pažnju naidu li na crni kamencic nepravilnog oblika slican komadu ugljena, jer je to vrlo vrijedan materijal za istraživanje nastanka Sunceva sustava. Obecava i novcanu nagradu. Veli kako se takvo kamenje obicno nade ako padne na automobil, pa vozaci obrate pažnju na štetu. No, može se dogoditi da ga pometaci ulica pometu, ili da padne u vrt, na krovove kuca...

U svakom slucaju, nadete li crni kamen nepravilnog oblika na podrucju grada Pule javite se u zvjezdarnicu Višnjan na telefon 052/449-212 ili na e-mail: [email protected].

- Prema statistici, na površini kao što je Hrvatska jedan meteorit padne svake cetiri godine, veli Šegon.

Može li meteorit biti opasan? Ako pogodi osobu, može. Na kraju pada leti brzinom od 100 do 300 kilometara na sat. Ako udari u predmete, obicno ih razbije, doznajemo od Korlevica. Ipak, srecom, vrlo je mala vjerojatnost da ce meteorit nekome pasti na glavu.

Koliko je meteorit važan za znanost? Ovisi o tipu, a to se ne može znati dok ga se ne vidi. Neki mogu prenijeti podatke o prvim fazama nastanka Sunceva sustava. Meteoriti su meteori koji padnu na Zemlju. Vecina meteora izgori prilikom prolaska kroz Zemljinu atmosferu, a mali broj završi na površini Zemlje.


Podijeli: Facebook Twiter