Meteoalarm upozorava na moguću obilnu kišu i poplave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu se na Jadranu i u područjima uz Jadran očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz kišu koja će na sjevernom dijelu i u gorskim područjima lokalno biti obilna. U ostatku unutrašnjosti promjenljivo uz mjestimičnu jutarnju maglu, a poslijepodne uz više oblaka, navečer i u noći mjestimice s kišom. 

Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, u gorju s olujnim udarima, na Jadranu umjereno, poslijepodne i jako jugo. Najviša temperatura na kopnu između 12 i 17, na Jadranu između 16 i 20 °C. 

Zbog najavljene obilne kiše i mogućih bujičnih poplava Meteoalarm je za područje Istre i Kvarnera objavio narančasto upozorenje, koje upućuje na opasne vremenske uvjete. Za cijelo priobalje, ali i šire područje, na snazi su žuta upozorenja zbog jakog vjetra. Upozorenje žute boje upućuje na potencijalno opasne vremenske uvjete.

U nedjelju u većini krajeva oblačno i kišovito, vjetrovito i iznadprosječno toplo. Kiša će povremeno biti obilnija, osobito na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, dok će najmanje padati u Slavoniji. 

Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, povremeno s olujnim udarima, a na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 15, na Jadranu od 13 do 18, a najviša dnevna uglavnom od 17 do 22 °C, u gorju malo niža. 

Zbog izrazito obilnih oborina, Meteoalarm je za Istru, šire riječko područje i Gorski kotar objavio crveno upozorenje, koje označuje izuzetno opasne vremenske uvjete. Najavljena je mogućnost bujičnih poplava, s obzirom da će ponegdje pasti i do 100 litara kiše po četvornome metru. 

Narančasto upozorenje zbog jakog vjetra vrijedi za cijelo priobalje. Početkom sljedećeg tjedna promjenljivo uz povremenu kišu, češću i obilniju na Jadranu gdje može biti izraženijih pljuskova, te u gorskim područjima gdje u utorak može biti i snijega. U ponedjeljak vjetrovito uz umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu i olujno jugo i južni vjetar. U utorak će zapuhati umjeren sjeveroistočnjak i bura. Od ponedjeljka postupno hladnije. 

Zbog loših vremenskih uvjeta upozorenje je stiglo i iz Hrvatskog autokluba. 

U nedjelju će se voziti po mokrim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje, a obilnije padaline posebno će usporavati promet na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. U jutarnim satima na cestama u unutrašnjosti moguća je mjestimična magla. 

Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice duž Jadranske magistrale (DC8) i na cestama u gorju. 

Zbog jakog juga moguće su poteškoće u katamaranskom prometu.


Podijeli: Facebook Twiter