Meteoalarm nije uplašio turiste, u Istru došlo 92.559

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Zatvoreni prozori i škure, automobili sklonjeni na sigurno daleko od stabala, podignute crvene zastave na plažama, odgođeni koncerti i razne manifestacije na otvorenom… 

Svi u iščekivanju oluje katastrofalnih razmjera koja će poharati Hrvatsku. Srećom nisu se obistinila upozorenja da će u noći s petka na subotu na našu zemlju sručiti snažna ciklona praćena pljuskovima, grmljavinom, tučom i silovitim vjetrom. Iako je Meteoalarm gotovo cijelu zemlju obojio u crvenu boju, a koja označava područje s izuzetno opasnim vremenom, iznimno intenzivan meteorološki događaj u većini slučajeva opasan po život, dogodilo se skoro pa ništa.

Uobičajena kiša praćena grmljavinom donijela je tek osvježenje, danas je uslijedila bura koja je dodatno utjecala na spuštanje temperature s rekordno visokih od dana ranije koje su dostizale ponegdje i 41 stupanj na oko 27 do 32 stupnja.

-  Centar 112 nije zaprimio niti jedan poziv za intervenciju koji bi bio uzrokovan vremenskim nepogodama. Nekad je vrijeme nepredvidljivo, ali bolje je puhati i na hladno i tri puta pogriješiti nego da se dogodi zlo zbog šutnje meteorološke službe, kažu nam djelatnici županijskog područnog ureda za zaštitu i spašavanje smještenog u Pazinu.

Problema stoga nije bilo ni u prometu te su u petak i subotu turisti mirno putovali prema svojim odredištima, neki na more, a drugi nazad kućama. Preko tri granična prijelaza u Istru je tijekom petka i danas do podneva ušlo 92.559 osoba od kojih 83.880 stranih državljana. U istom je razdoblju Poluotok napustilo 67.383 putnika, a od toga je turista bilo 58.062.

Iz podataka Operativno-komunikacijskog centra policije vidljivo je da Meteoalarm nije uplašio turiste te da je čak 30 posto više stranih državljana došlo u Istru nego što je ih otputovalo nazad.

Najveće gužve su na Kaštelu i Plovaniji gdje se stvara kolona prema Ipsilonu oko pet kilometara te su putnici na izlazu iz zemlje čekaju oko 15 minuta, javljaju iz policije. Iako je bura u jakim naletima puše u Istri, problema s prometom nema kao na nekim hrvatskim dionicama gdje vjetar usporava promet.

Iz Hrvatskog autokluba predviđaju da će sutra također biti vrlo gust promet i povremene kolone na Istarskom ipsilonu i to od Mosta Mirna odnosno od Buja do granice i od Pule do Vodnjana.

Mirno je i u pulskoj zračnoj luci gdje je prometovao 31 avion s ukupno oko 8.200 putnika. Otprilike ih je polovica sletjela u Istru, a ostatak otputovao nazad na svoja odredišta. Najviše je bilo turista iz Rusije koji su letjeli u deset aviona, iz Velike Britanije u četiri aviona, po tri iz Njemačke i Ukrajine, a bilo je aviona i iz drugih odredišta primjerice Belgije, Švedske, Finske.

- Državni hidrometeorološki zavod tijekom petka je izdao čak dva upozorenja pilotima i zračnoj luci, no niti jedan let nije morao biti odgođen. Prema najavama očekivali smo ogromnu oluju, a desilo se malo kiše i grmljavine. Da su bacali grah bolje bi pogodili! Nije nam jasno kako su mogli toliko pogriješiti sa svom tehnologijom koja danas postoji.

Što se tiče bure ona ne stvara problem za naš promet zbog načina kako je orijentirana pista, kažu nam djelatnici iz Zračne luke Pula. U Lučkoj kapetaniji ponovili su isto - problema na moru nije bilo, a nikakvih poziva nisu imali ni zbog jačanja bure. U petak su plaže bile prazne jer je izdano upozorenje zabrane kupanja, a i danas zbog bure mnogi nisu otišli na more pa su stoga turistička mjesta vrvjela turistima. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter