Meteo-postaje u Višnjanu i na ulazu u tunel Učka

Istramet od ranije ima meteopostaju i na Raspadalici (A. MERLAK)
Istramet od ranije ima meteopostaju i na Raspadalici (A. MERLAK)

Udruga Istramet punom parom nastavlja s postavljanjem novih automatskih meteoroloških postaja diljem istarskog poluotoka.

Posljednje su dvije instalirane ovog tjedna pokraj naplatnih kućica na čvorištu Istarskog ipsilona Višnjan i na istočnom ulazu u tunel Učka, a u suradnji s Bina-Istrom koja je financirala kupnju i montažu postaja. Najavljena je i daljnja suradnja saznajemo od glasnogovornice Bina-Istre Tee Balde.

- Pomoću ovih meteoroloških postaja moći ćemo detaljnije pratiti meteorološke podatke i stanje na cestama, posebice na dijelu Istre gdje do sada nije bilo takvih podataka. Području Višnjana  važno je za maslinare, kaže voditelj Istrameta Petar Radovan. "Nove su nam lokacije od velike važnosti za proučavanje klime istarskog poluotoka.

U Višnjanu do sada nije bilo meteoroloških mjerenja, a najbliže su se postaje nalazile u Vranićima kod Poreča na zapadu te u Žužićima kraj Tinjana prema unutrašnjosti.

Postaja nalazi na oko 230 metara nadmorske visine u prijelaznoj zoni između mediteranske i submediteranske klime koja obuhvaća veći dio unutrašnjosti poluotoka. Podaci će se koristiti i za analizu količine oborina gledajući od zapada prema istoku", pojasnio je Radovan, inače student Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

- Postaja pokraj tunela nalazi se na oko 500 metara nadmorske visine, na padinama Učke uz koje se zrak dodatno uzdiže čime dolazi do stvaranja oborina, pa očekujemo da će ova lokacija zabilježiti iznimno puno kiše, možda najviše u Istri.

Također ćemo iz tih podataka moći iščitati klimatske karakteristike istočne padine Učke čemu će pripomoći brojne meteopostaje u okolici koje su raspoređene na različitim nadmorskim visinama, u Matuljima, Brešcima, ova na tunelu, na Poklonu i Vojaku, zaključio je Radovan.

Istramet trenutno ima na raspolaganju pedesetak meteopostaja u Istarskoj županiji, a još 30-tak na Kvarneru, otocima i oko Opatije. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter