Metamorfoza crteža i predmeta

Dorina Vlakančić, Tina Širec Džodan i Iva Milaković na otvorenju izložbe
Dorina Vlakančić, Tina Širec Džodan i Iva Milaković na otvorenju izložbe

Samostalna izložba Ive Milaković naziva "Metamorphosis" otvorena je sinoć u pulskoj galeriji Luka. O izložbi i autorici govorile su predsjednica HDLU-a Istre Dorina Vlakančić i kustosica Tina Širec Džodan koja je ujedno i autorica kataloga izložbe. Ona je za autoricu rekla da ima distinktan rukopis te da se nada da će imati puno uspjeha i u svojim budućim serijama radova. Po njoj se radi o autorici jednoj od pripadnica vodećih tokova najmlađih stvaralačkih snaga ovih prostora.

- Svi njeni radovi odišu istom poetikom, bilo da se radi o crtežu, instalaciji ili video instalaciji te, bez obzira na medij, svojom linearnošću podržavaju osnovnu Ivinu (pra)tehniku crteža, a uporabni predmeti koji su dio instalacija podupiru ideju glavnog motiva.

Ima u njima i ponešto naivnog poput dječjeg ili pećinskog crteža, mitološke mistike starog vijeka, ponešto i srednjovjekovnog bestijarija te renesansnog duha u slobodi interpretacije motiva, a ponajviše nas upućuju na veliki povratak crteža druge polovice 19.stoljeća, ekspanziju karikature u ulozi društveno-političke satire potaknute nizom tadašnjih promjena suvremenog društva, a slijede i suvremenije tokove koji su iznjedrili novije crtačke izričaje poput, na primjer, stripa i tako sve do danas. Crtež koji je suvremen i svevremen istodobno, piše Širec Džodan u katalogu.

Izložba "Metamorphosis" je unatoč svojoj direktnoj jednostavnosti zapravo kompleksan projekt koji u sebi integrira razne tehnike i forme. Suodnos crteža (uglavnom manjih formata) i predmeta koji nadopunjuju njihov smisao u nekim se slučajevima mogu čitati i poput umjetničkih rebusa čije je dešifriranje jedan od užitaka ovog postava.

Iva Milaković završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli - smjer grafički dizajn 2004. godine, a dodiplomski studij pri Accademia di belle arti di Venezia završila je 2010. godine. Pri istoj akademiji završila je i diplomski studij, smjer nove umjetničke tehnologije - multimedijsko projektiranje 2013. godine. Do sada imala dvije samostalne izložbe i sudjelovala je na više grupnih. Njena izložba u galeriji Pula ostaje otvorena do 30. travnja. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter