Metalci traže kraci radni tjedan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat donijet ce odluku o generalnom štrajku 30 dana nakon izbora ukoliko buduca Vlada ne ispuni njihove zahtjeve ili barem vecinu njih, receno je na konferenciji za novinare. Govoreci o predstojecim parlamentarnim izborima, novoj su Vladi porucili da joj nece dati sto dana za uhodavanje. Jedan od udarnih zahtjeva sindikata je uvodenje 38-satnog radnog tjedna kao modela bržeg zapošljavanja mladih radnika.

- Ne možemo na 60-godišnjacima i onima koji imaju 40 godina radnog staža zemlju izvlaciti iz krize. Mladima moramo dati šansu da nadu posao i time sprijeciti njihov odlazak iz Hrvatske. Ukoliko se za desetak posto poveca produktivnost tvrtke, nece osjetiti smanjenje radnog vremena, kazao je predsjednik SMH-IS-a Vedran Dragicevic.

Takoder, traži svodenje na minimum ugovora o radu na odredeno vrijeme. S tim u vezi pokrenuli su peticiju da poslodavac ne smije sklopiti više od 15 posto ugovora na odredeno vrijeme. Nakon što se peticija potpiše u gradovima, predat ce je buducoj Vladi, zajedno sa zahtjevom za ocuvanje i razvoj industrije te smanjenje troškova državne uprave.

- Hrvatska država nece izaci iz krize ukoliko se i dalje bude odnosila prema industriji kao dosad, a oni koji se bore za vlast, a nemaju rješenja za ocuvanje i razvoj industrije osudeni su na propast i naši clanovi za njih nece glasati. Prvenstveno treba ocuvati brend brodogradnje, kao i tvornice za koje nitko ne brine te su u situaciji da se zatvore ili da pogone preuzmu strane kompanije poput CMC-a koji iz Dallasa zatvara Željezaru Sisak i na ulicu izbacuje 1.000 radnika, kazao je.

Napominje da nisu protiv investiranja i ulaska stranih firmi, ali žele da se ugovorima sacuvaju hrvatski radnici i industrija. Zahtijevaju osnivanje radnih sudova. Prioritet im je Nacionalni kolektivni ugovor.

Ratko Goricki, regionalni povjerenik SMH-IS-a, pretocio je u brojke gospodarsku situaciju u Istri jer je "prije izbora dobro podsjetiti žitelje Istre na rezultate koje su ostvarili oni kojima smo dali svoj glas". U Istri je zaposleno 88.258 radnika, a od tog broja 1.765 ih za svoj rad ne prima placu, dok 7.500 radnika dobiva minimalac od 2.814 kuna bruto. Cak 97 posto novozasnovanih ugovora o radu je ugovoreno na odredeno vrijeme, godišnje ih je od osam do deset tisuca.

- Od prošlih parlamentarnih izbora u Istri je pokrenuto 40-ak stecaja, dok se u oko 180 tvrtki provodi postupak likvidacije. Broj ljudi koji su stradali u stecajnim postupcima nije poznat buduci da je vec prilikom otvaranja stecaja reduciran broj radnika u tvrtkama, veli Goricki.

Posebno su ugroženi umirovljenici kojih u Istri ima 51.215, a žive s prosjecnom mirovinom od 2.540 kuna. Ipak, najugroženiji su nezaposleni kojih u evidenciji Zavoda za zapošljavanje na podrucju Istre ima oko 7.340.

- Novoj Vladi, ma koje boje bila, nece biti lako, zakljucio je. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter