Metalci Istre i Veneta za gospodarski razvoj regija

Susret je omogućio izravne kontakte gospodarstvenika (G. ROJNIĆ)
Susret je omogućio izravne kontakte gospodarstvenika (G. ROJNIĆ)

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula održani su hrvatsko-talijanski poslovni susreti. U organizaciji HGK-ŽK Pula i institucije Veneto Promozione, sudjelovali su gospodarstvenici metaloprerađivačke djelatnosti iz Istre i talijanske regije Veneto.

Cilj susreta, kako je istaknuo tajnik HGK-ŽK Damir Sirotić bio je, dogovaranje novih načina uspostave suradnje u izravnom kontaktu s gospodarstvenicima obiju strana.

Ivan Zorzetto, voditelj Odsjeka za planiranje i promociju regije Veneto, istaknuo je dobru poslovnu suradnju Istre i Veneta zbog blizine dviju regija. Poslovni sastanak, istaknuo je, održan je i zbog skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a od susreta metalaca koji se lakše od drugih nose s krizom očekuje velik učinak na razvoj gospodarstva dviju regija.

Dožupanica Viviana Benussi istaknula je, pak, važnost dugotrajne suradnje Istre i Veneta na svim razinama.

Giovanna Guzzo, istraživačica u Centru Unioncamere del Veneto, predstavila je primjere najboljih praksi recesijski otpornih djelatnosti, a zatim su uslijedili pojedinačni poslovni sastanci gospodarstvenika.

Inače, talijanski investitori su po vrijednosti ulaganja drugi iza njemačkih, a u istarsko gospodarstvo uložili su 239,3 milijuna eura, što čini 20 posto svih ulaganja u Istri unazad 20 godina.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku vanjskotrgovinska razmjena u Hrvatskoj prošle je godine iznosila 12,3 milijarde dolara, što je za 7,6 posto manje nego 2011. godine.

Istarsko gospodarstvo, unatoč tome što je na trećem mjestu iza Grada Zagreba i Varaždinske županije, bilježi pad robnog izvoza za 33,4 posto, odnosno, s 1,34 milijarde u 2011. palo je na 892 milijuna dolara, a slične su brojke i za robni uvoz.

Istra najviše izvozi u Italiju, čak 37 posto ukupnog izvoza, potom Luksemburg, Sloveniju, BiH, Njemačku, Liberiju, SAD, Tursku i Kinu. Iz Italije se najviše i uvozi, 29 posto ukupnog istarskog uvoza, slijede SAD, Njemačka i Kina, te Kolumbija.

Prema djelatnosti prednjači prerađivačka industrija, kao prva brodogradnja, potom proizvodnja odjeće, nemetala, motornih vozila, duhanskih proizvoda. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter