Metafore stvarnosti i intimnih stanja

Šandor Slacki u predstavi "Že(d)na udaha" (Darko Škrobonja/7DS)
Šandor Slacki u predstavi "Že(d)na udaha" (Darko Škrobonja/7DS)

U znaku filma, likovnosti, alternativnog kazališta i performansa protekli su četvrti i peti dan festivala Sedam dana stvaranja. Izložbama ili pojedinačnim radovima predstavilo se nekoliko mladih likovnih umjetnica.

Riječanka Tajči Čekada izložila je tri video-performansa te niz istom prigodom nastalih fotografskih dokumenata u kojima je istraživala granice metamorfoze ljudskog bića na tragovima bajki, ali kroz paralele animalnih bajkovitih likova sa stvarnim svijetom. Pazinjanka Davorka Tumpić se predstavila ogromnim grafičkim projektom nazvanim "Ugovor o radu", a koji doista i prikazuje prazan i samo od strane radnika potpisan ugovor o radu, kao metaforu današnje stvarnosti mnogih naših sugrađana.

U filmskom programu festivala prikazan je novi film Elvisa Lenića nazvan "Prolog", a sam autor je naslov i sadržaj filma objasnio kao najavu odnosno pripremu za najveće putovanje u životu. U ovom kratkom filmu prve četiri petine vizualno ispunjava ultrazvučna snimka bebe u majčinoj utrobi, a zvučna je podloga pjev ptica; no kako kretanje u utrobi postaje dinamičnije i očito je da predstoji porod, tako i zvukovi šumske idile prerastaju u grmljavinu i oluju; da bi se naposljetku u epilogu scena pranja novorođene bebe stopila sa zvukovima kiše.

Prikazan je i film "Teserakt/Somnium" Helene S. Edgeler, kontemplativno-filozofski traktat u kome pejzaž i ljudsko djelovanje u njemu interaktivno proživljavaju zajedničku novu dimenziju. Naposljetku, srednjemetražni dokumentarac Barbare Babačić "Naši novi naseljenici s puškama" problematizira odnose između Židova i Palestinaca u Izraelu.

Glazbenom slušaonicom predstavljen je projekt "Partito Jesus Comunista" odnosno album "Couch Guerilla" Dražena Dobrile, a na koncertima četvrtog i petog festivalskog dana nastupili su Veronica Canale i Trevor Brown u srijedu, te zagrebački sastav žestokog zvuka ali ne još opsežnog opusa Baden Baden.

U režiji Šandora Slackog u predvorju Kaštela prikazana je predstava "Že(d)na udaha" u kojoj se na provokativan način progovara o ženskoj intimi, a Pino Ivančić svojim je performansom zaplovio graničnim područjima agonije i ekstaze na razmeđi tjelesnih i duševnih aspekata ovih stanja. 11. festival Sedan dana stvaranja završava u subotu večernjim prezentacijama produkcije festivalskih radionica, od 20 sati u Bunkeru a od 21.30 u Kaštelu. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter