Meta s MiG-a pala na krov obiteljske kuće u Ližnjanu

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

- Promatrajući let MiG-a meta koju vuče odjednom se otkačila u letu i pala na kuću u gotovo samom centru Ližnjana. Tim riječima nas je danas Patrik Sever iz Ližnjana obavijestio o incidentu, posljedici vojne vježbe Štit 17 koja se ovih dana održava Rtu Kamenjak dodajući da je zbog rute kojom je letio MiG meta mogla pasti i na školsko igralište. Ujedno se Sever, ali i drugi mještani Ližnjana s kojima smo danas razgovarali pitaju moraju li MiG-ovi letjeti baš iznad naselja.

Gusto naseljen dio

Neslužbeno smo doznali da se incident u gusto naseljenom dijelu Ližnjana. Kad smo stigli, na mjesto incidenta upravo su bili stigli djelatnici Policijske uprave istarske i krim tehničari, a ondje su već bili pripadnici Vojne policije Hrvatske vojske. Sama meta završila je na krovu jednokatnice dok je više desetaka metara duga sajla, odnosno špaga, većim dijelom završila u visokoj travi u dvorištu kojemu je pristup bio ograničen trakama vojne i civilne policije. Stoga nismo uspjeli kontaktirati vlasnika kuće i bilo što ga pitati o događaju, no s njim su razgovor obavili i vojna i civilna policija.

Iz Ministarstva obrane nam je vrlo brzo odgovoreno na upit te su u priopćenju o, kako su naveli "izvanrednom događaju na generalnoj probi vježbe Štit 17", iako je još trajao očevid, detaljno opisali što se dogodilo u Ližnjanu.

Metu i sajlu odnio vjetar

- Tijekom održavanja generalne probe međunarodne vojne vježbe ŠTIT 17, u ponedjeljak, 10. travnja 2017., oko 10.45 sati došlo je do izvanrednog događaja tijekom kojeg je vučna meta za gađanje ciljeva u zraku "zemlja -zrak", koja se koristi u vježbi, a koju na sajli vuče borbeni avion HRZ i PZO-a MiG 21 pala izvan prostora poligona na civilni objekt u mjestu Ližnjan te uzrokovala manju materijalnu štetu na krovištu kuće, piše u priopćenju MORH-a. (Marica KOŠTA, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter