Meštrović u pariškom muzeju Rodin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavljanje hrvatske kulture u Francuskoj vrlo je značajno, a francuskoj se javnosti prikazuju različiti aspekti hrvatske kulturne baštine, rekla je danas u Parizu hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

"U Parizu su upravo u tijeku tri velike izložbe i one pokazuju različite aspekte hrvatske umjetnosti", kazala je Zlatar Violić.

"Jučer je u prisutnosti dvojice predsjednika otvorena velika izložba srednjovjekovne umjetnosti pod nazivom 'I oni su se zadivili', danas se otvara izložba hrvatskih fotografa, a u tijeku je i izložba Ivana Meštrovića u Muzeju Rodin", nastavila je ministrica.

Meštrovićeva izložba, istaknula je, ima svoju specifičnost jer su objavljena pisma koja su Meštrović i Rodin izmjenjivali početkom stoljeća i koja govore, s jedne strane, o velikom poštovanju koje je Meštrović imao prema Rodinu, ali s druge strane i kako su utjecali na formiranje svojih umjetničkih rukopisa.

"Izložbu Ivana Meštrovića postavili smo tako da je mogu vidjeti svi posjetitelji Muzeja Rodin", kazala je njegova direktorica Catherine Chevillon. Dodala je da se procjenjuje da će Meštrovićeva djela tijekom tri mjeseca vidjeti oko 200.000 ljudi.

"Meštrović je izniman kipar i njegova nazočnost u ovom muzeju potpuno je opravdana jer se on više puta susretao s Rodinom, a i u njegovim djelima se vidi Rodinov utjecaj", dodala je Chevillon.

Meštrovićeva izložba otvorena je u rujnu u Muzeju Rodin u sklopu festivala kulture "Croatie, la voici".

I Josipović obišao Meštrovićevu izložbu u Parizu

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović obišao je u srijedu, na kraju svog službenog posjeta Francuskoj, u Parizu izložbu hrvatskog kipara Ivana Meštrovića u Muzeju Rodin.

"Pokazali smo da je Hrvatska zemlja koja ima bogatu kulturnu baštinu i dokazali da osim prirodnih ljepota možemo ponuditi i kulturu", rekao je hrvatski predsjednik.

S 12 djela izložba "Ivan Meštrović, hrvatska ekspresija", donosi presjek njegova stvaralaštva. U dvojezičnom, francusko-engleskom katalogu prvi put su na jednome mjestu objavljena sva pisma koja su dvojica kipara razmijenila te Meštrovićev esej "Sjećanje na Rodina", koji je hrvatski umjetnik napisao dvadeset godina nakon Rodinove smrti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter