Meštrović u pariškom Muzeju Rodin

Ivan Meštrović bio je veliki Rodinov sljedbenik
Ivan Meštrović bio je veliki Rodinov sljedbenik

U pariškome Muzeju Rodin 17. rujna ove godine bit će otvorena izložba hrvatskog kipara Ivana Meštrovića na kojoj će se predstaviti trinaest njegovih djela koja će publika moći vidjeti do 6. siječnja 2013., doznaje se od ravnatelja Muzeja Ivana Meštrovića Andre Krstulovića.

"Završene su sve pripreme za parišku izložbu koja će se zvati 'Ivan Meštrović kod Augustea Rodina: Hrvatska ekspresija', a tiskan je i poseban katalog za tu izložbu na francuskome i engleskom jeziku", rekao je danas Krstulović za Hinu.

Auguste Rodin smatra se jednim od najvećih kipara 20. stoljeća, a bio je i Meštrovićev uzor i prijatelj. Po Krstulovićevim riječima, u katalogu će prvi put na jednome mjestu biti objavljena sva pisma koja su razmijenili Meštrović i Rodin.

Krstulović je objasnio kako prepiska dokazuje da je Meštrović bio velik Rodinov sljedbenik. Dodao je da će u katalogu biti objavljen i Meštrovićev esej "Sjećanje na Rodina" koji je hrvatski umjetnik napisao dvadeset godina nakon Rodinove smrti.

"Na pariškoj će izložbi biti predstavljen i 'Portret Rodina' koji je Meštrović napravio 1914. godine u Rimu za vrijeme druženja s njim. To je Meštrovićev hommage Rodinu, ali i naš hommage toj izložbi jer će pariška publika vidjeti kako je Meštrović interpretirao lik svojega velikog učitelja", rekao je Krstulović.

"U sklopu izložbe ispred ulaza u zgradu Muzeja Rodin bit će postavljeno poznato Meštrovićevo djelo 'Zdenac života' koje je nastalo u njegovoj 22. godini", istaknuo je Krstulović.

Izložba Meštrovićevih djela u Parizu bit će upriličena u povodu 50. obljetnice njegove smrti i 60. godišnjice ugovora iz 1952. godine kojim je taj veliki umjetnik svoja djela darovao Hrvatskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter