Meštri dišenja, vierša i kanta na Baštionu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Milan Rakovac, Eros Cakic i Livio Morosin, gosti ovogodišnjih 6. književnih susreta "Na Baštionu", održanih sinoc u palaci Bigatto, sjedištu Zavicajnog muzeja, svojim su ležernim i neformalnim pristupom, svaki na svoj nacin, oduševili Buzecane, ili kako bi to rekao Rakovac:" Kad se vržu meštri skupa, meštar dišenja i šenja, i meštar vierša i kanta, je lako naciniti mirakul".

Na tradicionalnoj manifestaciji, svojevrsnom baštionu, "cuvaru" književnosti, poezije, likovne umjetnosti, glazbe, led je probio književni dvoboj. Predsjednik Programskog odbora manifestacije "Na Baštionu" književnik Miroslav Sincic svoga je gosta Milana Rakovca predstavio kao književnika, pjesnika, novelista, romanopisca i esejista, scenarista, novinara, kolumnista, intelektualca širokog spektra zanimanja i stvaralaštva, analiticara društvene i kulturne stvarnosti, posebno istarske povijesne i društvene sudbine.

Rakovac ce pak sebe prvenstveno determinirati kao novinara; "novinar sam najprije, ako govorimo o profesiji, a ako govorimo o nekim drugim odredenjima, bilo kakvim kolektivnim odredenjima, onda Istranin".

Rakovac je potom od Sincica preuzeo voditeljsku palicu i uronio u ovogodišnju temu književnih susreta "Združeni u slici, muzici i rijeci", te kao autor predgovora predstavio graficko-poetsko-glazbenu mapu "Kipi i beside" Erosa Cakica, poznatog slikara i kipara te Livija Morosina, meštra istrijanskog dijalekta, tekstopisca i glazbenika.

Cakic potpisuje cetrnaest grafika na temu Morosinovih stihova, a Morosin jednako toliko pjesama koje je i uglazbio.

- Zahvaljujuci Obrovcu cijela jedna plejada umjetnika suvereno radi. Istra je danas produkcijski i koncepcijski jedno od najzanimljivijih mjesta u široj regiji što se tice likovne umjetnosti i zaista mogu tvrditi da se ovdje dogadaju znacajni alternativni pomaci, ocijenio je Cakic.

Mapu "Kipi i beside" objavilo je nakladnicko poduzece Mara iz Pule pa je o njenom nastajanju govorila i direktorica Mladenka Batalic. U glazbenom dijelu programa, uz Livija Morosina na gitari, predstavio se i Vedran Šilipetar na klaviru.

Organizator susreta je Pucko otvoreno ucilište "Augustin Vivoda" Buzet, a pokroviteljstvo potpisuje Grad Buzet. (Napisala i snimila Gordana CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter