Meštar Giulio Codiglia preuzeo ključeve Grada Umaga

Umaški karneval (Tea GRGIĆ)
Umaški karneval (Tea GRGIĆ)

U Umagu se u subotu prije samog čina preuzimanja ključeva Grada održala vesela povorka maskiranih mališana, polaznika umaških dječjih vrtića, koji su na Trg slobode stigli šetnicom s Nove obale. Više od 500 maskirane djece iz Umaga i Novigrada svojom su pojavom razveselili mnogobrojne građane.

Nakon povorke, održala se primopredaja ključeva Grada karnevalskom gradonačelniku, Meštru Giuliu Codiglia. Tim je činom i službeno započeo umaški karneval, te se privremeno uspostavila nova "vlast". Meštar je najavio pravu karnevalsku vladavinu zabave i veselja.

- Ovogodišnji program uz niz događanja po mjesnim odborima Petrovije, Savudrije i Murina uključuje i razne zabave pod maskama, druženja, povorke i koncerte, a sve u duhu stoljetne tradicije tjeranja zime i zlih sila veseljem, pjesmom i plesom. Sa željom da građanima, sudionicima, maškaranim grupama i znatiželjnicima obogate doživljaj karnevalske zabave organizatori su ove godine ponudu proširili Karnevalskim vlakićem i bogatim zabavnim programom uz tradicionalne fritule, najavila je Ana Pelko, ravnateljica POU ''Ante Babić''.

Umaški je karneval i ove godine za sve uzraste pripremio pregršt zabave. Kao i svake godine, pusna meka ostaje i dalje Petrovija, gdje će se tokom karnevalskih dana održavati bogati zabavno-glazbeni i sportski sadržaji.

Povorka maškaranih skupina s alegorijskim kolima održati će se u Petroviji, 6. veljače, s početkom u 13 sati, a krenuti će s velikog parkirališta na ulasku u Petroviju iz smjera Umaga, te završiti u šatoru kod nogometnog igrališta NK Petrovija. Najavljeno je oko sedamsto odraslih sudionika u devet maškaranih skupina koji će svojim alegorijskim kolima na radost svih znatiželjnika prodefilirati u velikoj zajedničkoj povorci.

- Manifestacija je ove godine bogatija za još nekoliko novosti, od kojih je najznačajnija organizacija Karnevalskog vlakića, koji će u subotu 6. veljače od 12 i 30 do 16 sati besplatno prevoziti djecu i građane iz Umaga u Petroviju i obratno. Također,  organizirati će se punktovi s fritulama, čajem i kuhanim vinom za sve posjetitelje i gledatelje velike maškarane povorke u Petroviji, naglasila je Pelko.

Bogatu zabavu za najmlađe Meštar Giulio je najavio uz čak tri Dječja karnevala, u Umagu, Murinama i Petroviji.

Tradicionalno spaljivanje Pusta zakazano je za 9. veljače u Murinama, dok će Petrovijani karnevalske dane završiti 10. veljače. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter