Messiju "Zlatna lopta"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Argentinac Lionel Messi osvojio je nagradu Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) za 2012. godinu te je postao prvi u povijesti koji je četiri godine uzastopce osvojio nagradu za najboljeg nogometaša godine.

Messi je u zadnje dvije godine osvojio FIFA "Zlatnu loptu", nagradu koju od 2010. zajednički dijele Fifa i France Football, dok je 2009. slavio i u izboru Fife i u izboru francuskog magazina. Ove godine je pobijedio u konkurenciji klupskog suigrača Španjolca Andresa Inieste i portugalske zvijezde Cristiana Ronalda.

Messi je u protekloj kalendarskoj godini za Barcelonu i argentinsku reprezentaciju postigao 91 gol oborivši rekord slavnoga njemačkoga centarfora Gerda Müllera, koji je 1972. godine postigao 85 golova za Bayern i Njemačku. Jedini Messijev trofej u 2012. godini je Kup Kralja s Barcom.

Otkako Fifa i France Football dijele nagradu, Messi je jedini dobitnik. Fifinu nagradu za najboljeg igrača svijeta tri puta su osvajali Francuz Zinedine Zidane i Brazilac Ronaldo, dok su Ballon d'Or tri puta osvajali Nizozemci Johan Cruyf i Marco van Basten, te Francuz Michel Platini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter