Messierov maraton u višnjanskoj zvjezdarnici

Promatranje u noćnim satima (AD Višnjan)
Promatranje u noćnim satima (AD Višnjan)

Zagrepčanin Stefan Cikota s asistentom Dankom Marušićem pobjednik je ovogodišnjeg Messierovog maratona, osebujnog noćnog natjecanja astronoma amatera, koje 20. godinu za redom priređuje višnjanska zvjezdarnica na čelu s Koradom Korlevićem.

Desetak zaljubljenika u nebo proteklog je vikenda postavilo svoje teleskope na brdašcu Tičan pokraj zvjezdarnice te noć probdjelo u potrazi za maglicama, spiralnim i eliptičnim galaksijama s popisa koje je francuski astronom Charles Messier počeo sastavljati u 18. stoljeću.

Cilj natjecanja je pokušati u jednoj noći pronaći što više nebeskih objekata od stotinu iz Messierova kataloga nebeskih maglica. Pobjednik ih je uspio identificirati čak 98. Drugoplasirana je bila Dora Premor, članica Astronomskog-astronautičkog društva Zagreb, a trećeplasirani Dario Zubović iz Rijeke. Suci su bili Lovro Pavletić i Zlatko Ciganj, a njihov je zadatak bio svakom natjecatelju potvrditi i evidentirati pronalazak objekta s Messierovog popisa.

Ovogodišnji maraton okupio je i pedesetak gledatelja, navijača i radoznalaca iz Istre, Hrvatske i Slovenije. Sve je počelo u subotu popodne neformalnim okupljanjem ljubitelja neba i promatranjem uz pomoć dvaju teleskopa opremljenim filtrima za promatranje Sunca.

U službenom dijelu programa kroz predavanja prezentirani su rezultati Hrvatske meteorske mreže te zadnji rezultati istraživanja križevačkog meteorita. U nastavku je održano predavanje o istraživanju Marsa te problematici svjetlosnog onečišćenja.

Vrijeme za maraton bilo je idealno - vedro i toplo, neuobičajeno za ovo doba godine, a kvaliteta neba se tijekom noći nije mijenjala, jedino je smetalo svjetlosno onečišćenje sa zapadne obale Istre.

Organizatori su Astronomsko društvo Višnjan i Hrvatski astronomski savez, a ovaj je jubilarni Messierov maraton ujedno i najstariji u Europi. (V. HABERIETER)


Podijeli: Facebook Twiter