Messi srušio Rodrigueza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetska sportska javnost slavi novog rekordera Barcelone Lionela Messija (24). Postigavši tri gola u Barcinoj pobjedi protiv Granade 5:3, Messi je s ukupno 234 gola postao najbolji strijelac u povijesti katalonskog kluba.

Messi je za dva gola prestigao legendarnog Cesara Rodrigueza koji je 40-tih i 50-tih godina prošlog stoljeca zabio 232 gola u 354 službena nastupa. Messiju je za rekord trebalo 314 nastupa. Cesar je za 232 gola trebao 11 sezona, a Messi za dva gola više samo osam sezona. Samo ove sezone je Messi u svim natjecanjima zabio 54 gola, a do konca sezone još su dva mjeseca.

"Na tronu ima mjesta samo za jednog igraca, a to je Messi. Jordan je dominirao košarkom, kao što Messi dominira nogometom," kazao je Barcin trener Pepe Guardiola.

Messi je prvi gol u dresu katalonskog velikana zabio 1. svibnja 2005. u susretu Albacetea. Šest godina i deset mjeseci kasnije oborio je 57 godina star rekord Cesara Rodrigueza. U prvenstvu je ukupno zabio 153 gola, 49 u Ligi prvaka, 19 u Kupu Kralja, osam u španjolskom Superkupu, cetiri na klupskom prvenstvu svijeta te jedan u europskom Superkupu.

"Bila je ovo povijesna vecer na Camp Nou. Više od 50 godina je trebalo da se pojavi netko tko ce srušiti Cesarov rekord," kazao je novinar Radio Catalunye Ernest Macia. Prepuni pohvala su i britanski mediji koji isticu kako bi "maleni carobnjak" vrlo brzo mogao stici i do brojke od 300 golova.

Nakon što je postao najbolji strijelac u službenim utakmicama, Messi sada krece u lov na rekord Paulina Alcantare koji je u službenim i prijateljskim susretima za Barcu zabio 369 golova. Messi je na toj listi na petom mjestu s 251 golom. Ispred njega su još Ladislao Kubala (274), César Rodríguez (294) i Josep Samitier (326). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter