Meso sve rjede na jelovnicima Puljana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema službenim podacima mjerodavnih institucija, Hrvati kupuju sve manje mesa, posebice onog najskupljeg poput teletine ili janjetine. No, podaci o uvozu mesa kažu da je znacajno pala i potrošnja najjeftinijeg mesa - svinjetine. Kako u recesiji "plivaju" pulski mesari, provjerili smo u pothodniku zgrade Tržnice.

Kako smo vec u prvim minutama primijetili, redovi su se stvarali tek pred štandovima koji prodaju bijelo meso, piletinu i puretinu, dok se za crveno nije trebalo cekati. Na upit kupcima je li za ovu podjelu kriva cijena mesa, mnogi su nam odgovorili da to nije primaran razlog.

- Istina je da su puretina i piletina medu najjeftinijima, ali ja je redovito kupujem jer naprosto obitelj to voli jesti. Kokica s krumpirima, juha, pohano, sve što nam padne napamet radimo s puretinom ili piletinom, crveno meso jedemo rijetko, samo za šugo, dok svinjetinu izbjegavamo prvenstveno zbog zdravstvenih razloga, rekla nam je gospoda koju smo zatekli u redu.

A kako smo vidjeli, kupuje se razlicito - poneke domacice meso prije vikenda i dalje kupuju u vecim kolicinama, od onog za juhu do onog za glavna jela u nekoliko narednih dana, no bilo je i starijih kupaca koji su došli kupiti tek jedan file pilecih prsa ili šaku pilecih jetrica.

Prema statistickim podacima hrana je u Hrvatskoj od kolovoza prošle godine poskupjela za gotovo tri posto pri cemu je meso skuplje za 1,1, a kruh i pekarski proizvodi za gotovo sedam posto. Ulja i masti skuplja su za cak 18 posto, a mlijeko i jaja za gotovo pet posto.

Klaudio Škrinjar cija mesnica u Tržnici radi gotovo od njezinih pocetaka kaže da je prodaja unazad pet godina pala za tri puta.

- Što da vam kažem, prije tri godine imao sam pet radnika, a danas radim sam. Nema se za više. Najbolje radim vikendom, a istinita je, ali i žalosna, cinjenica da je najbolji dan onaj kada stignu mirovine, veli vlasnik mesnice "Klaudio".

Za slabiju prodaju kaže da su razlozi dvostruki - prvi je ocit pad kupovne moci, a drugi nelojalna konkurencija velikih trgovackih centara koji, primjerice, sa svinjetinom idu cak ispod nabavne cijene, a tu su i raznorazne akcije s gotovo nevjerojatnim cijenama mesa kojima se kupci žele privuci, a koje si oni, kao mali obrtnici, ne mogu priuštiti.

- Da je kriza, vidi se i po tome što mnogi kupci žele racune platiti karticom. A to nisu kile mesa, vec racuni od 20, 30 kuna, kaže Škrinjar uz rijeci da je davno odustao od takvog nacina poslovanja i nema karticno placanje, pa je i to jedan od razloga što mnogi sve cešce odlaze u trgovacke centre.

Teleci but 90, pureci batak 19 kuna
Najskuplji na tržnici je teleci but koji košta oko 90 kuna, plecka je nešto jeftinija, oko 85 kuna, dok su rebra 60. Juneci but košta od 68 do 72 kune, juneca leda 55, a rebra oko 38 kuna za kilogram. Kilogram mljevenog mesa je izmedu 38 i 45 kuna. Kilogram "grill piletine" košta 21 kunu. Kokošji zabatak je 26, a file oko 50 kuna. Što se tice puretine, zabatak košta od 32 do 35 kuna, kilogram bataka 19, purecih krila 20, a vratova 18 kuna. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter