Meso i riba ispod peke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Valbandon ispod cripnje", 9. Mediteransko natjecanje u pripremanju jela ispod cripnje održat ce se u subotu na valbandonskoj plaži. 110 natjecatelja okupljenih u 26 obiteljsko-amatersko-prijateljskih ekipa natjecat ce se u pripremanju hrane ispod cripnje, a najavljuju delicije od divljaci, boškarina, janjetine, teletine, svinjetine te riba i morskih mekušaca. Za posjetitelje se sprema i posebno iznenadenje; jela napravljena ispod mega cripnje.

Prema propozicijama za natjecatelje broj ljudi u ekipi nije odreden, a ekipe donose svoje cripnje i sastojke. Svaka ekipa samostalno odlucuje o sastojcima i namirnicama koje ce pripremati (meso, riba i ostalo). Turisticka zajednica Fažane, organizator manifestacije, osigurat ce ložišta, potreban žar i ugljen, tanjure za prezentaciju te dobro druženje na valbandonskoj plaži uz Duo Magnoliju, Festival lubenica, proizvodace istarskih gastro-proizvoda i suvenira te vatromet.

Biti proglašen majstorom pripremanja jela 'spod cripnje, potvrda je istinskom znanju, pa se za ovo valbandonsko natjecanje svake godine prijavljuje sve više natjecatelja s kuharskom kapom na glavi, isticu u TZ-u. Manifestacija pocinje u 17 sati, a do ponoci traje pripremanje, degustacija i ponuda jela. Proglašenje pobjednika u pripremanju cripnji održat ce se u 21.30 sati, a posebno se ocjenjuju mesne i riblje cripnje.

U sklopu manifestacije održat ce se i "Lubenica Fest". Buduci da je Valbandon oduvijek bio poljoprivredni dio Opcine Fažana, pored vina i maslinovog ulja, uzgoj lubenica sastavni je dio poljoprivrednih aktivnosti, ciji se plodovi upravo sada beru. Stoga ce "Valbandon ispod cripnje" biti obogacen sadržajima s temom lubenice. "LubenicArt" izložba je i kreativna radionica izrade umjetnickih slika nastalih rezbarenjem lubenica i dinja, slijedi i sangria party, degustacija i prodaja lubenica, izbor najteže lubenice te piratski vocni ražnjici.

U Valbandonu ce od 18.30 poceti i prodaja maslinovog ulja, sira, meda, vina, kolaca i proizvoda od lavande. Bit ce održano i proglašenje najuredenijih okucnica Opcine Fažana. Nakon obilaska Opcine, troclani žiri je donio odluke o najuredenijim okucnicama, balkonima, javnim površinama, okolišu turistickih subjekata te autohtonih detalja okucnica. Vatromet s mora okrunit ce manifestaciju u 23 sata.


Podijeli: Facebook Twiter