Mesnim specijalitetima obogaćeni jelovnici seoskih konoba


Sedmi Dani otvorenih vrata agroturizama Istre ove će se godine odvijati tijekom četiri vikenda u studenom, objavili su predstavnici Agencije za ruralni razvoj Istre na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u agroturizmu Ferlin u selu Gržini udaljenom četiri kilometara od Žminja.

Prvi termin zakazan je već ove subote (u 16 sati) i nedjelje (u 13 i 16 sati), a zatim će slijediti 12. i 13., pa 19. i 20. te konačno 26. i 27. studenog. Rezervacije su obavezne, a zainteresirani se posjetitelji mogu prijaviti putem internet stranice www.dovai.eu. U manifestaciju je uključeno trinaest seljačkih domaćinstava koja će nuditi tipična jela istarskog podneblja spravljena po tradicionalnim recepturama vlasnika seoskih domaćinstava. Cjenik se nije mijenjao i iznosi 85 kuna za aperitiv, predjelo, glavno jelo, domaći kolač i salatu, dok piće po izboru ove godine ne ulazi u cijenu paketa.

Mesni meni

- Ove smo godine htjeli izbjeći klasične istarske menije s namirnicama na bazi tjestenine, pa smo si dali malo truda uključivši u stvaranje jelovnika širi krug poznavatelja gastronomije, tako da će biti značajno bogatija ponuda uglavnom na bazi mesa, prehrane koja uobičajeno prevladava na području ruralne unutrašnje Istre, kazao je Igor Merlić zamjenik direktora AZRRI-ja. "Tradicionalno najviše gostiju dolazi iz Istarske i Primorsko-goranske županije, ali smo dosta upita imali s područja primorske Slovenije, kao i Muggie i Trsta, gdje smo pojačali marketinšku promociju, pa očekujemo značajan priljev gostiju i poboljšanje prometa od 10 do 15 posto u odnosu na lani", kazao je Merlić dodavši da očekuju više od četiri tisuće gostiju.

- Uvjeren sam da će broj noćenja koji se na godišnjoj razini u ruralnoj Istri povećava za 25-30 posto doprinijeti povećanju direktne prodaje autohtonih poljoprivrednih proizvoda na pragu, što daje perspektivu turizmu na selu", kazao je županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović. "To što se ova vrlo dobra manifestacija dešava u posezoni još je jedan motiv da privučemo goste iz Slovenije, Austrije, Italije i domaće goste, dodala je županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.

Škola folklora

- Smatrali smo da bi uz gastronomsku ponudu posjetitelje trebali upoznati sa starim običajima, pa ćemo tako i ove godine u suradnji s Etnografskim muzejom Istre organizirati besplatne radionice. Posjetitelji će od krpa moći praviti lutke koje će moći uzeti kući, na radionici tkanja na daščici pravit će se dekoracije za opasivanje haljine ili ornamente koji su se stavljali na kosu, a tu je i mala škola folklora gdje će se posjetitelji moći okušati u plesnim koracima (balun, šete paši, špic polka, mazurka, stara istarska polka, balo di kušin i balo di sedia), kazala je Nataša Putinja iz AZRRI-ja. Inače, svaka tisućita uplata putem online sustava za rezervacije bit će besplatna, a lajkanjem putem web aplikacije AZRRI-ja sudjeluje se u odabiru "Naj agroturizma Dana otvorenih vrata agroturizama Istre 2016."

Ponuda po agroturizmima

Agroturizam Botra Marija (Sveti Petar u Šumi): mesna hladna salata; Istarske užance "Botra Marija" s kumpirom i kapuzom; Klobasice iz masti, žluompart, kuhani kapuz, kumpiri sa začinima; Kolač od gospodarice
Agroturizam Cerovac (Eržišće kraj Nedešćine): jota; pržene kobasice i zarebnjak; pole od kumpira s pancetom; crveni radić s pažulom; labinski krafi s preljevom od višnje

Agroturizam Dol (Gologorički Dol): maneštra z fažoleti; njoki z šugon od srnetine; radić po starinski; domaći kruh s začinskim biljem; pazinski cukerančić i fritule
Agroturizam Dušani (Dušani, Pazin): maneštra s bobići; makaruni/ravioli sa šugom od domaće govedine; radić i indivija; Čupava Kata

Agroturizam Ferlin (Gržini, Žminj): škorup s rakamanim fužima/pljukancima; kobasice na gradele; supe kumpira iz krušne peći u maslinovom ulju i kiseli kapuz; torta od mrkve

Agroturizam Matošević (Kloštar, Vrsar): juha s kokošon i domaćim fidelinima; pulaštar na teći; kumpir na istarski; kiseli kapuz na salatu; štrudel s kunjami i orihami

Agroturizam Montižel (Završje): juha od cuki sa salvijom; teleće pečenje s nedevom od cuki i umakom od jabuka; miješani radić; motanice sa marmeladom od cuk

Agroturizam Ondina (Bričanci, Svetvinčenat): kobasice od tovara i ovčji sir; fuži/njoki sa šugom od tovara; kuhani kapuz; štrudel za kunjami, krekami i jabukami.

Agroturizam Pineta (Sveti Martin, Svete Nedelja): šarena palenta s tri vrste sira na podlozi tartufate; kozlić u fornu i kumpir a la Lazzarini; kapuz salata; domaći sladoled od suhih smokava, krokant orehima i preljevom od šumskog voća

Agroturizam SIA (Stancija Guran; Vodnjan): ovčji tvrdi sir, ovčji sir u teranu i ovčji sir u ulju s domaćim brusketima; janjac na padelu; palenta s rokulom; krostata sa skutom, jabukom i preljevom od čokolade
Agroturizam Stara štala (Sandalji, Borut): miješana juha s ribanom kašom; makaruni sa šugom od govedine; kuhani kapuz sa svinjskin meson; kolač od kreka

Agroturizam Špinovci (Špinovci, Karojba): pljukanci s pancetom, mladim sirom i rukolom; svinjska rebra i plećka pod pekom; zapečeni krumpir s povrćem; skuta sa smokvom u teranu

Agroturizam Štefanić (Štefanići, Kaldir): maneštra od bobići; divlji prašćić na padelu u umaku od šumskih gljiva i trukinjom na padeli i njokima od šljive; mješavina endivije, rokule i crvenog radića; jabuke (kruške) i skuta

(Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter