Mesne preradevine utjecu na rak jajnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživanje australskih znanstvenika je pokazalo kako je cesta konzumacija mesnih preradevina poput salama ili hot-dogova povezana s vecim rizikom obolijevanja od raka jajnika.

Nasuprot tome, najmanji izgledi za ovaj oblik karcinoma su zabilježeni kod žena koje su najcešce jele ribu, kažu istraživaci s Queensland Institute of Medical Research.

American Journal of Clinical Nutrition piše i kako u novom istraživanju nije utvrdena povezanost unosa crvenog mesa i rizika za rak jajnika, dok je cesta konzumacija mesa peradi dovodila do blagog smanjenja izgleda za razvoj ove bolesti.

U studiji su analizirani podaci prikupljeni od 2.000 žena s rakom jajnika i 2.200 zdravih ispitanica.

Konzumacija mesnih preradevina najmanje 4 puta tjedno je dovodila do 18 postotnog povecanja rizika obolijevanja.

 


Podijeli: Facebook Twiter