Mesica brine podvojenost Slovenaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Ivo Josipovic cestitao je "našim susjedima i prijateljima Slovencima na dobroj i razumnoj odluci" komentirajuci ishod referenduma o prihvacanju arbitražnog sporazuma.

"To je odluka koja Hrvatskoj, pa i cijeloj Europskoj uniji otvara perspektivu proširenja", rekao je Josipovic i dodao da je to zasigurno i novi poticaj rastucim dobrim odnosima izmedu Slovenije i Hrvatske. Odluku je ocijenio dobrom i s aspekta regije i s aspekta Europe, a za tijesan ishod kazao je "knap ili ne knap, u demokraciji se odlucuje vecinom glasova".

Slovenski referendum komentirao je i bivši predsjednik Stjepan Mesic kojemu je drago da je referendum uspio. On je procjenjivao da ce rezultat ipak biti nešto povoljniji, a "ovo je dokaz da je slovensko društvo dosta podvojeno kada je u pitanju odnos s Hrvatskom i rješenje spora".

Mesic je procijenio i da velik dio slovenskih glasaca nije izašao na referendum zbog te podvojenosti. Sam ishod je "za nas u redu", a problem bi bio da su gradani Slovenije glasali protiv sporazuma o arbitraži jer "nama bi preostao u tom slucaju jedino zahtjev za sudovanje predm Medunarodnim sudom pravde u Haagu, a onda bi na Europi i europskim mehanizmama bio zadatak da u to uvjere Slovence", kazao je Mesic.


Podijeli: Facebook Twiter