Mesic: Vlada cini puno, ali to nije sve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako Vas dobro razumijem, smatrate da je Vlada premijerke Jadranke Kosor na pravom putu?

- Mislim da je ovo što je dosad Vlada poduzela bilo potrebno, ali to nije sve.

Potreban je, dakle, bio i krizni porez, odnosno harac, te viši PDV?


- Taj dio sam kritizirao, jer sam smatrao da treba podržavati potrošnju koje nema ako se smanjuju prihodi. Smatrao sam da je sredstva trebalo potražiti na nekoj drugoj strani. No, kao što znate, Ustavni sud je potvrdio tu Vladinu mjeru i mislim da bi sada bilo dobro da Vlada održi svoje obecanje da je rijec o privremenoj mjeri. I odluka Ustavnog suda je upravo takva kakva jest zbog obecanja Vlade da je to samo privremeno.

Unatoc uvodenju haraca i višeg PDV-a, rad nove Vlade ste ocijenili pozitivnim. Što je konkretno ta Vlada ucinila da je zaslužila dobru ocjenu?


- Ucinila je puno, jer stvara prostor za funkcioniranje institucija, stvara prostor da se dovrše reforme javne uprave i pravosuda. Ako Vlada u tome ustraje, onda je vec to pomak koji smo dugo ocekivali.

U kakvom stanju, po Vašoj ocijeni, državu ostavljate u nasljedstvo novom predsjedniku Ivi Josipovicu?


- Hrvatska je ostvarila jedan strateški cilj, a to je ulazak u NATO. Otvaramo i završnicu pregovora za ulazak u EU. To su dva vanjskopoliticka cilja. Što se tice unutarnjih ciljeva, oni ce biti ostvareni tek kada gospodarstvo novim mjerama Vlade dobije veci zamah da izademo iz negativne bilance i udemo u pozitivu. U ovakvoj situaciji ne možemo otplacivati svoje dugove. Njih možemo otplatiti jedino otvaranjem novih radnih mjesta. No, to nije zadaca novog predsjednika, jer on svojim odlukama ne može pridonijeti oporavku gospodarstva. On može otvarati vrata za naše gospodarstvo, kao što sam ja to cinio, a na privredi je onda da kroz ta vrata uvuce Hrvatsku na druga tržišta.

Ivu Josipovica ste okarakterizirali kao covjeka bez strasti, što znaci i bez karizme. Nije li upravo takav covjek, nakon Tudmana i Vas, osobama s možda i prejakom karizmom, najbolje rješenje na funkciji predsjednika u zemlji koja je desetljecima brižno uzgajala kult licnosti?


- Morate znati da svako vrijeme traži odgovore tko ce preuzeti tu odgovornu funkciju. U vrijeme rata ocito je trebao covjek koji je mogao odgovoriti tadašnjim izazovima. Franjo Tudman je dobro odgovorio izazovu u obrambenom ratu, ali njegova je greška što je tijekom rata išao u privatizaciju. Time je, da tako kažem, neslavno završila ta epizoda, jer su nam uništeni najveci gospodarski subjekti. On je, dakle, odgovorio na jedan izazov, ali ne i na drugi. Zato je, kad sam ja došao na mjesto predsjednika, trebalo Hrvatsku izvuci iz izolacije, trebalo ju je opredijeliti za euroatlantske integracije, te provoditi reforme koje do toga mogu dovesti. Mislim da sam u tome uspio.

Hocete reci da ste bili prelazni predsjednik?


- Svatko je prelazni predsjednik, jer uvijek iza jednoga dolazi drugi. Necete nikada više imati doživotnog predsjednika. Prelazni ce biti i Ivo Josipovic koji mora završiti pregovore s EU-om i omoguciti Hrvatskoj da se uklopi u europske okvire, ali i da nastavi otvaranje države prema drugim zemljama i kontinentima.

I Vaši kriticari ce Vam priznati da ste u vanjskoj politici odigrali pozitivnu ulogu. No, je li ta uloga po Vama doista toliko pozitivna, ako znamo da mandat završavate u ne baš sjajnim odnosima u regiji, prije svega sa Srbijom?


- Završavam mandat upravo onako kako je trebao završiti. S poslovima koje sam morao obaviti. U našoj je regiji situacija dobra. Ne vidim nigdje neke poteškoce. (Razgovarao Bojan ŽIŽOVIC)

OVO JE DIO INTERVJUA PREDSJEDNIKA MESICA GLASU ISTRE, KOJI U CIJELOSTI MOŽETE PROCITATI U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter