Mesić: Ulica demontira državu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjestan toga da nikome ne treba nepozvano dijeliti savjete, bivši predsjednik Stjepan Mesić o aktualnoj situaciji o Hrvatskoj ne govori bez doze diplomacije. Međutim, nakon nesnalaženja vlasti oko referenduma o braku i vukovarskih zbivanja iniciranih ćiriličnim pločama, teško je ne upitati se kako bi Mesić postupio u tim slučajevima, pogotovo što je brzopotezno prekinuo krizu 2000. godine umirovivši generale koji su se htjeli iz odore baviti politikom.

- Kako komentirate rasplet i rezultate referenduma o braku?

- Rezultat je bio očekivan i ni najmanje me ne iznenađuje. Logistička priprema i organiziranost, a očito i financiranost onih koji su pokrenuli inicijativu za referendum bili su takvi da se s njihovom pobjedom naprosto moralo računati. Ono što me ipak iznenađuje jest visok postotak onih koji na referendum nisu izašli. Očito golem dio naših građana još uvijek nije shvatio kako funkcioniraju neke bitne stvari u demokraciji. Neizlazak na izbore, u ovome slučaju na referendum, pogoduje izravno onima s kojima se ti koji "uzvišeno" ostaju kod kuće najvjerojatnije ne slažu.

- Znate li vi, kad već nitko ne zna, zašto Sabor, Vlada ili predsjednik Republike nisu tražili očitovanje Ustavnog suda o ustavnosti referendumskog pitanja, ali i zašto Ustavni sud o tome nije sam odlučivao?

- To je i za mene enigma. Ne mogu naprosto vjerovati da nitko nije shvatio o čemu je riječ. A još mi je teže vjerovati da su shvatili i svjesno ništa nisu poduzeli. Dakle: ne znam.

- Prijeti još ozbiljniji problem: referendum o ćirilici. Dijelite li uvjerenost državnoga vrha, koji poručuje da tog referenduma neće biti, ma koliko potpisa bilo prikupljeno? Kako ga mogu spriječiti?

- Danas i sutra mogu ga spriječiti znatno teže nego da su to pokušali jučer, odnosno onoga trenutka kada je bio najavljen, usporedo s početkom priprema za referendum o ustavnoj definiciji braka. Sada će svaki pokušaj sprječavanja izgledati, i tako će biti i tumačen, kao gušenje demokracije, odnosno sprječavanje naroda da izrazi svoju volju. S time da se i ja apsolutno slažem, da do toga "referenduma o ćirilici" ne smije doći.

Ako je ovaj o braku bio sondiranje terena i ispitivanje slabosti aktualne vlasti, a ona se zaista pokazala slabom i kolebljivom, onda bi taj drugi referendum bio izravni udar ne samo na vlast, nego i na demokratski, europski karakter Republike Hrvatske. (razgovarao B. PAVELIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter