Mesić u Srbu: Kvazidomoljubi grobari demokracije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kvazihrvatski domoljubi grobari su demokracije, oštro je poručio bivši predsjednik države Stjepan Mesić na proslavi 71. godišnjice Dana ustanka u Srbu na kojoj se okupilo oko 1.000 boraca NOB-a, antifašista i gostiju. U svom govoru upozorio je na opasnost od jačanja krajnje desnice i povijesnih revizionista, posebice danas u vrijeme gospodarske krize.

- Dužnost je države, ako je doista sazdana na temeljima antifašizma kao što piše u našem Ustavu, da se brine o obilježavanju datuma poput onoga koji nas je danas okupio u Srbu. Ta se dužnost ne iscrpljuje samo u tome da nas zaštiti od indokriniranih bukača, već uključuje i organiziranje okupljanja. Samo tada će Republika Hrvatska i na djelu dokazati svoju deklariranu privrženost antifašizmu, kazao je bivši predsjednik Stjepan Mesić, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske.

Dok je govorio, do spomenika ustanku dopirala je "Bojna Čavoglave", koju je preko razglasa puštalo 50-ak okupljenih prosvjednika iz Autohtone-Hrvatske stranke prava kojima je policija branila približavanje dijelu na kojemu se slavio Dan ustanka. Izjave da se skupom veličaju četnički zločini te povici: "Mesiću, cigane!" bivšeg predsjednika samo su ražestili u govoru.

- Desnica je umrežena, glasna i agresivna, a uživa i neskrivenu podršku crkvenih krugova. Apologeti ustaštva i patološki mrzitelji antifašizma dominiraju medijima pokušavajući pobjednike prikazati poraženima. Ali, istina je na našoj strani, kazao je Mesić.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac podsjetio je da je 27. srpnja 1941. počeo masovni ustanak naroda Like, Srba i Hrvata, protiv fašističkih okupatora i ustaške NDH, a on je uslijedio nakon brojnih ustaških zločina, masovnih ubojstava civila po ličkim selima.

- Mi se danas nismo ovdje okupili da bismo se prisjetili ikoga tko je pozdravljao sa "Za dom spremni" ili "Za kralja i otadžbinu", kako su pozdravljali desničari iz hrvatskih i srpskih krugova. Mi smo se okupili zbog onih koji su pozdravljali, kao i cijeli slobodarski europski svijet, sa "Smrt fašizmu, sloboda narodu". poručio je Pupovac.

U Srbu se, za razliku od prijašnjih godina, danas nije pojavio nitko od predstavnika Vlade i Sabora, zbog čega su organizatori ustvrdili kako je i to dokaz da se u antifašizam zaklinje samo deklarativno. (Zorana DELJANIN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter