Mesic u rujnu kod Castra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Stjepan Mesic planira u rujnu službeno posjetiti Kubu. Prema neslužbenim informacijama, u posjet Kubi Mesic bi trebao otputovati uoci Opce skupštine UN-a koja se održava od 22. do 24. rujna u New Yorku pa bi, nakon Kube, sudjelovao i na zasjedanju skupštine. Informaciju o putovanju na Kubu u Uredu predsjednika nisu potvrdili. Stoga je zasad nepoznanica kako ce izgledati protokol Mesiceva posjeta toj zemlji, odnosno s kim bi se sve hrvatski predsjednik trebao sastati i je li moguce da dio protokola bude i susret s bivšim kubanskim predsjednikom Fidelom Castrom kojeg je na mjestu šefa države zamijenio brat Raul.

Kako se neslužbeno doznaje, o mogucem posjetu Kubi Mesic je razgovarao s kubanskim celnikom Raulom Castrom sredinom srpnja tijekom summita Pokreta nesvrstanih održanog u poznatom egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeik. Mesic je tijekom svog predsjednickog mandata jednom vec bio na Kubi. No, taj cetverodnevni boravak u toj zemlji prije tri godine, u rujnu 2006., nije bio službeni posjet, nego je razlog bilo Mesicevo sudjelovanje u svojstvu promatraca na XIV. skupu Pokreta nesvrstanih. Službeni domacin tog skupa bio je Fidel Castro, ali se hrvatski predsjednik s njime nije sastao. I tada je, kao što je planirano i ove jeseni, izravno s Kube Mesic otišao na zasjedanje Opce skupštine UN-a.

No, prije tri godine Mesicev odlazak na Kubu izazvao je podijeljene reakcije u Hrvatskoj. Dio hrvatskih diplomatskih i politickih krugova zamjerao je predsjedniku države što posjecuje tu komunisticku zemlju, smatravši da bi to moglo negativno odjeknuti u Washingtonu. Posebno se isticalo da bi njegov boravak na Kubi mogao naštetiti aspiracijama Hrvatske da postane clanica NATO-a, odnosno da bi americka potpora Hrvatskoj u tom smislu mogla oslabiti. To se, medutim, nije dogodilo. Hrvatska je u meduvremenu, uz svesrdnu podršku Washingtona, postala clanicom NATO-a. Ujedno je Mesic tada na Kubi medu nesvrstanima lobirao da daju svoj glas hrvatskoj kandidaturi za nestalno clanstvo u Vijecu sigurnosti UN-a i to ocito vrlo uspješno jer Hrvatska od pocetka 2008. godine sjedi u tom najvažnijem tijelu UN-a.

 


Podijeli: Facebook Twiter