Mesić u Istri u lovu na tartufe

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

Dva tartufa, od kojih veći od ima preko dva dekagrama, a u maloprodaji vrijede oko 400 kuna, pronašao je bivši predsjednik države Stjepan Mesić koji se danas u Istri upustio u lov na tartufe. U Valicama, selu uz rub Motovunske šume, najpoznatijem staništu skupocjene gljive, domaćin mu je bio iskusan tartufar Vladimir Marušić.

Iako je Mesić čest gost u Istri u vrijeme sezone tartufa, ovo mu je prvi put da se okušao i u lovu na tartufe, koji u zadnje vrijeme izdvajaju kao najveću istarsku turističku atrakciju. - Volim tartufe, volim njihov miris, a ovo su prvi koje sam osobno pronašao, pohvalio se bivši predsjednik.

Mesić je sa zanimanjem pratio kako je Luna, ženka labradora, nanjušila tartuf, obilježila mjesto na površini zemlje šapom. Kada je Vladimir Marušić tartufarskom lopaticom, otkom ili vangom iskopao skupocjeni podzemni gomolj, gljivu od suhoga zlata, Mesić je tartuf uzeo u ruke i našalio se - "ja sam ga nanjušio" te na pitanje je li u potrazi za prirodnom viagrom, s obzirom na to da tartufu pripisuju afrodizijačka svojstva, odgovorio - "sva sreća da mi još ne treba".

Ujedno je pokazao da drži do svoje riječi, jer prije tri godine, tada još na predsjedničkoj funkciji otvarajući Tuberfest u Livadama, poručio je da će po završetku mandata doći u Istru tražiti tartufe.

U nastavku svog boravka u Istri, Mesić je u Livadama otvorio Dane Zigante tartufa, tradicionalnu jesenju manifestaciju koja će potrajati šest jesenjih vikenda. U pratnji Giancarla Zigantea, ponosnog vlasnik titule Guinnessovog rekordera, razgledao je izložbu skupocjene gljive te obišao tridesetak izlagača istarskih vina i autohtonih proizvoda. Kilogram prve klase kralja sajma - istarskog bijelog tartufa - prodavao se po 29.930 kuna, druge klase po 21.900, a treće 13.870 kuna. Pod šatorom je izloženo svega oko tri kilograma tartufa. Sezona nije počela najbolje jer zbog ljetnih suša kasni mjesec dana. Tartufa je još uvijek malo, a nešto veće količine očekuju se tijekom listopada.

Uz klasičan program prezentacije i degustacije autohtonih istarskih proizvoda, gastronomskih sadržaja i susreta oldtimera, otvaranje sajma tartufa kao i obično okupilo je političko - estradni milje, uz oprtaljskog načelnika Aleksandra Krt, u Livadama su nedjelju proveli saborski zastupnik Damir Kajin, poznati pjevač Davor Radolfi, bariton Ronald Braus i Klapa Boškarin iz Huma. - Imamo prirodno bogatstvo kojeg ima malo tko na svijetu, a zajedno sa tartufarima uspjeli smo od Livada napraviti i svjetski brend, poručio je Krt. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO; snimio Milivoj MIJOŠEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter