Mesić: Skandal u Vukovaru zbog ustupaka desnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić upozorio je danas da je "dobro pripremljena, organizirana i financirana akcija" u Vukovaru, kojom je demonstrirana nepostojeća podjela na "narod" i "državni vrh", pokazala svu pogubnost neodlučnosti u suočavanju sa sve agresivnijom desnicom.

Događaji u Vukovaru posljedica su davanja ustupaka toj desnici, koji su u nekim slučajevima bili kršenje pozitivnih propisa upravo one države koja danas postoji zahvaljujući i žrtvi Vukovara, ističe Mesić u priopćenju.

- Za podjelu na "narod" i "državni vrh" ne postoje objektivni razlozi jer je državni vrh izabran upravo voljom naroda, odnosno većine stanovnika. Kao bivši predsjednik Republike Hrvatske i kao čovjek koji se u svojem političkom djelovanju dosljedno vodio idejom napretka, suživota, potpune ravnopravnosti svih građana te načelima tolerancije i prihvaćanja različitosti, izražavam nadu da će oni koji su, temeljem svojih funkcija, na to pozvani, prepoznati i shvatiti značenje onoga što se dogodilo u Vukovaru te da će se u budućnosti u skladu s time i ponašati, napominje Mesić.

- Hrvatska budućnost, ako je želimo, može se graditi samo i isključivo na temeljima demokracije, pune ravnopravnosti svih građana, poštivanja ljudskih prava, uključujući prava manjina i odlučnom otporu svakome skretanju s toga puta. Još nije kasno, mada je vremena sve manje, poručuje bivši predsjednik Republike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter