Mesić: Sada se borimo za otvaranje granica


I Albanija i Hrvatska imale su teško iskustvo u borbi za osamostaljenje, istaknuo je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na prijemu u Medulinu povodom obilježavanja 100. obljetnice albanske neovisnosti.

U Medulinu su se okupili brojni gosti iz Albanije i s Kosova, poput bivšeg kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua i albanskog veleposlanika u Hrvatskoj Pëllumba Qazimija te predstavnici albanske zajednice u Istri.

Mesić, koji je počasni građanin Medulina, pritom je kazao da je borba za osamostaljenje povijest i da su je i jedna i druga država teško izvojevale. No, sada se, naglasio je, treba okrenuti drugim ciljevima. Jedan od njih je, po njemu, ulazak u EU.

- Ulazimo u Uniju ne da izgubimo svoj suverenitet, nego da ga udružujemo s drugima. Ući ćemo i osigurati našim građanima bolji život. Ratovi su nekada vođeni za promjene granica, a sada se borimo za otvaranje granica. Kada ih otvorimo jednom bi Albancu ili Hrvatu trebalo biti svejedno s koje se strane granice nalazi, rekao je Mesić.

Fatmir Sejdiu zahvalio je Mesiću na potpori kosovskom narodu. Kazao je da je glas bivšeg hrvatskog predsjednika bio jedan od najvećih i najvažnijih u ratu koji je vođen na Kosovu. Sloboda naroda, naglasio je, nešto je najsvetije i upravo zbog zajedničke borbe za slobodu danas Hrvatska i Kosovo imaju odlične odnose.

Salvador Kaçaj, gradonačelnik albanskog grada Shëngjina, s kojim je načelnik Medulina Goran Buić u kolovozu potpisao povelju o prijateljstvu, kazao je da je vrlo emotivno doživio obilazak škole u Medulinu, gdje djeca kao izborni jezik imaju i albanski. Rekao je da je Hrvatska time pokazala da je demokratska država, ali i da su predstavnici albanske zajednice dobro organizirani.

Buić je pak rekao da su u Medulinu ponosni na svoju multikulturalnost. Istaknuo je da su po turističkim brojkama na prvom mjestu među općinama u Hrvatskoj, a četvrtom na razini turističkih zajednica. "Za to su zaslužni i vrijedni Albanci - slastičari, zlatari, pekari - koji su bitan kotač u našem turizmu", kazao je. Što se tiče suradnje sa Shëngjinom, rekao je da se nada da će ona ići dalje u gospodarskom i kulturnom smislu kroz zajedničke projekte koje bi kandidirali prema EU-u. (Bojan ŽIŽOVIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter