Mesic s antifašistima na Rušnjaku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- S iznimnim zadovoljstvom prihvatio sam poziv da dodem na obilježavanje 67. godišnjice odlaska prve vece organizirane skupine dobrovoljaca iz ovoga dijela Istre u NOB. Posebno sam zadovoljan što se ovdje rame uz rame nalaze borci NOB-a i sudionici Domovinskog rata, rekao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesic, ujedno pocasni predsjednik Udruge antifašistickih boraca, na tradicionalnom susretu boraca i gradana na Rušnjaku kraj Baderne.

- Medutim, nema, ne može i ne smije biti nikakvog znaka jednakosti izmedu ustaškog režima koji je terorizirao Hrvatsku u Drugom svjetskom ratu i vlasti uspostavljene u Jugoslaviji i Hrvatskoj poslije Drugog svjetskog rata, dodao je.

Podsjetio je da su Istrani prije 67 godina predvodeni Joakimom Rakovcem s ovog mjesta krenuli u Liku i Gorski kotar da bi se borili protiv okupatora, ali i da su pet desetljeca poslije spremno pohrlili u druge dijelove Hrvatske da bi sudjelovali u borbi protiv zla, koje je u mnogim aspektima nosilo obilježje fašizma.

- Bili smo zajedno u borbi za slobodu, budimo zajedno u borbi za istinu i zato da se oslobodimo balasta onih koji su cistocu naše borbe kompromitirali i onih koji bi revizijom povijesti voljeli sakriti svoja nedjela, zakljucio je Mesic.

O dogadajima koji su prethodili i koji su oznacili povijesni trenutak kada je 1943. s Rušnjaka grupa od 69 boraca krenula preko Ucke u partizane, govorio je Božo Štifanic, predsjednik UAB-a Poreštine.

Okupljenima su se obratili i Dino Kozlevac u ime Istarske županije, Miro Sošic u ime porecke Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata te gradonacelnik Edi Štifanic.

Susret je okupio velik broj gradana, antifašista i predstavnika iz javnog i politickog života. Za kulturno-umjetnicki program bile su zadužene limena glazba i folklorna sekcija KUD-a "Matko Laginja" iz Svetog Lovreca.


Podijeli: Facebook Twiter