Mesić: Protuustavne su izmjene zakona kojima mi se ukida ured

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši hrvatski predsjednik u dva mandat Stjepan Mesić najavio je u četvrtak da će od Ustavnoga suda  zatražiti mišljenje o izmjenama Zakona o posebnim pravima predsjednika nakon isteka mandata kojima mu se ukida Ured u Grškovićevoj ulici, odnosno donošenje privremene mjere odgode primjene zakona do odluke ustavnih sudaca o njegovoj ustavnosti.

"Ovo je pravna država, borio sam se za nju i njezine institucije, mnoge sam doveo na velike pozicije u ovoj državi i očekujem od njih da poštuju pravila pravne države. Idem akcijom prema Ustavnom sudu jer su izmjene protuustavne", rekao je Mesić na konferenciji u svome Uredu s koje je poručio da i dalje ostaje aktivan u politici, a osvrnuo se i na aktualna politička zbivanja.

Hrvatski sabor u srijedu je na prijedlog Mosta izglasao zakonske izmjene kojima će Mesić od 1. lipnja ostati bez trajnog prava na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok na teret državnog proračuna i dalje ostaje osiguravanje njegove fizičke zaštite.

Mesić će zahtjev ustavnim sucima poslati čime izmjene zakona budu objavljene u Narodnim novinama, najvjerojatnije već sutra, a ako Ustavni sud ne donese odluku u njegovu korist, najavljuje da će predmet poslati i Europskome sudu za ljudska prava. Do tada očekuje da će ured i dalje raditi, a dođe li do situacije da ga se želi deložirati, odgovara: "Iznosit me ne mogu, ali mogu izaći. Ja sam legalist, a pitanje je jesu li svi legalisti. U svakom slučaju, neću oružjem braniti ovaj prostor", dodao je.

Potvrdio je i da ima brojne ponude kamo može smjestiti svoj ured, od udruga, fondacija, političkih stranaka, među njima i Narodne stranke - reformisti.

U slučaju deložacije neću zvati Sinčića i Živi zid

U slučaju deložacije, odgovorio je na pitanje novinara, neće zvati čelnika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića koji je glasao za ukidanje ureda, a inače je poznat po tome da se kroz rad stranke zalaže za prava osoba kojima prijeti deložacija. "Ne. To je jedan divan čovjek, ali ne bih ga zvao“, kaže Mesić.

Novinarima je podijeljen i materijal u kojem se obrazlaže svrha postojanja te obujam i vrsta aktivnosti Ureda bivšeg predsjednika, odnosno navode sve Mesićeve aktivnosti kojima je, kako je i sam rekao na konferenciji za novinare, pomogao hrvatskome gospodarstvu, a radi se "o stotinama milijuna kuna koje su hrvatske tvrtke zaključile na stranim tržištima“.

U tim se materijalima navodi i da se njegov Ured gasi zbog "snažnog lobiranja i pripreme terena za prekid arbitraže Ina-MOL" te "koordinirane akcije i smjene šefa SOA-e, smjene u MUP-u, kao i najava smjene Glavnog državnog odvjetnika", no Mesić to danas nije htio pojašnjavati.

Ponovio je da ga se želi maknuti jer je antifašist. "Radi se jednostavno o političkoj odmazdi. Pogledajte strukturu Domoljubne koalicije, političku snagu Bože Petrova & Co. i što oni meni prigovaraju. Prigovaraju mi moj antifašizam i to se ne usude reći, a to su trebali“, poručio je.

O Karamarkovoj aferi oko Ine: To je nova Fimi media

Osvrnuo se i na aktualna događanja vezana uz prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka te ugovor tvrtke njegove supruge Ane s tvrtkom lobista MOL-a Jozom Petrovićem, što je nazvao "novom Fimi medijom“.

Ustvrdio je kako je u "Fimi mediji“ pravorijek donesen "uglavnom na temelju indicija“, dok u slučaju Karamarkove supruge postoji ugovor "gdje supruga potpredsjednika Vlade postaje konzultantica čovjeka koji je bio na vrhu prave Ine i odmah nakon toga prešao u MOL, koji ga plaća 12 tisuća eura mjesečno“, s tim da mu se plaća povećava za još 2,5 tisuće eura "kada zapošljava konzultanticu"."

"Zamislite da je moja žena zastupala ili postala konzultantica ili lobistica za neki pravni subjekt koji je u sporu s hrvatskom državom. Možete li zamisliti gdje bi se zaustavila ta kampanja protiv mene, a ovdje ništa“, ističe Mesić.

Ne prepoznaje se, odgovorio je na novinarsko pitanje, u Karamarkovoj ocjeni da iza priča oko njegove supruge stoje i oni kojima se ukidaju neka materijalna prava. "Ne. Jer ja u ovom uredu nisam bio plaćen, meni država nije plaćala moja putovanja, ona se ne tiču poreznih obveznika. Ne znam na koga je mislio“, navodi Mesić.

Kaže je i kako je dobro da se Karamarko i supruga međusobno štite i slažu. "To je jedan divan brak. Štite jedno drugo i to je jako dobro. Volim kad se ljudi slažu. Brak je osnova, skladan brak je jako dobar za državu“, rekao je.

Karamarko je bio šef moga kabineta, nemam srca reći nešto protiv njega

Upitan smatra li da Karamarko treba odstupiti, Mesić odgovara da je to pitanje za Karamarka, a ne za njega. "Ne mogu, ipak je on bio šef moga kabineta. Da ja nešto protiv njega kažem, stvarno nemam srca", istaknuo je.

Osvrnuo se i na svoj odlazak u Siriju "na poziv sirijske strane" vezan uz nekadašnju Ininu bušotinu u blizini Palmire, te kazao kako bi bilo dobro da Hrvatska vrati u posjed tu bušotinu. "Ali, budući da Vlada i Sabor u mene nemaju povjerenje, nadam se da će otići Ivan Tepeš i Božo Petrov koji su autoriteti u svjetskim razmjerima, pa se nadam da će biti autoriteti i za sirijske vlasti", naveo je Mesić.

Politički angažman nastavlja jer želi "da ova zemlja postane prihvatljiva za život građana, da ne ovise o političkim strašilima". Budući da se ima pravo ponovno kandidirati za predsjednika Republike, Mesić danas nije odbacio mogućnost da to ponovno učini. "Dobro ste mi dali ideju, pa to bi bilo interesantno", zaključio je svoju konferenciju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter