Mesić predlaže preustroj BiH: Dayton nije nedodirljiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić predložit će danas u Mostaru da Hrvatska inicira promjenu Daytonskog sporazuma i novu međunarodnu konferenciju o BiH, kako bi se zemlja pretvorila u »građansku državu podijeljenu na nekoliko višenacionalnih kantona«.Mesić će svoju inicijativu predstaviti u govoru na javnoj tribini mostarskoga Društva za kritičku misao.

Riječ je Mesićevu osobnom planu za reformu daytonskog ustroja zemlje, koji su pročitali i pozdravili bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown, Wolfgang Petritsch i Christian Schwarz-Schilling.

Mesić će naglasiti da "treba razbiti famu" o  nedodirljivosti Daytona i potrebi formiranja etničkih kantona, kao i tvrdnju da u BiH ne mogu biti ravnopravni građani, nego samo pripadnici konstitutivnih naroda. On zamišlja BiH kao "građansku državu, podijeljenu na nekoliko višenacionalnih kantona, uz centralu vlast koja će doista biti to što joj i ime kaže i u kojoj će biti osigurana ravnopravna zastupljenost triju konstitutivnih naroda, bez isključivanja onih građana koji im ne pripadaju".

Predložit će i ostvarenje toga plana u tri faze te naglasiti kako bi Hrvatska trebala inicirati proces, ali i načiniti vlastiti detaljan prijedlog unutarnjopolitičke reforme BiH.

Mesić smatra kako je nužna nova međunarodna konferencija o BiH, na kojoj zemlju neće predstavljati predstavnici entiteta ili konstitutivnih naroda, "a još manje predstavnici nacionalnih stranaka", nego članovi Predsjedništva BiH. Taj "Dayton 2", smatra Mesić, trebao bi se održati pod okriljem UN-a, a predsjedati bi mogli bivši visoki povjerenici međunarodne zajednice u BiH.

Godinu dana nakon što se na konferenciji usvoji novi ustroj BiH, tijekom kojih bi visoki predstavnik zadržao sve ovlasti, održao bi se referendum o prihvaćanju prijedloga te opći izbori. Tijekom sljedećih pet godina, predstavnici međunarodne zajednice postupno bi se povlačili iz BiH. Istodobno bi trajali bi i pregovori BiH s EU o pridruživanju, predložit će Mesić.

Paddy Ashdown Mesićevu je inicijativu nazvao izvanrednom i iznimno važnom, a slično je reagirao Schwarz-Schilling rekavši kako o opasnoj situaciji u BiH misli potpuno isto što i Mesić.

Pozdravljajući prijedlog, Wolfgang Petritsch rekao je da bi "dobar početak bilo povezivanje svih konstruktivnih snaga u BiH", a smatra i da bi se regionalni potpisnici Daytona, SAD i EU za okruglim stolom trebali dogovoriti o načelima nove konferencije. (B. PAVELIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter