Mesić posjetio Visoku poslovnu školu u Višnjanu

Milan Dobrilović, Valter Flego, Stjepan Mesić i Zdenko Tomčić (J. PREKALJ)
Milan Dobrilović, Valter Flego, Stjepan Mesić i Zdenko Tomčić (J. PREKALJ)

Povezivanje lokalne zajednice, gospodarstva i obrazovanja kako bi se podigla kvaliteta i ojačalo gospodarstvo bile su teme o kojima se razgovaralo za današnjeg posjeta bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Visokoj poslovnoj školi s pravom javnosti u Višnjanu. Mesić se susreo s dekanom Zdenkom Tomčićem te županom Valterom Flegom i načelnikom Milanom Dobrilovićem.

- Razgovarali smo o oblasti za koje Hrvatska ima potrebe, a to je turizam, tu možemo učiniti još znatno više i treba angažirati sve one koji u tome mogu sudjelovati. To je orijentacija naše diplomacije i oni trebaju prihvatiti da su u funkciji gospodarske diplomacije, jer ono što je trebalo napraviti za hrvatske poslove, oni su napravili. Hrvatska je sada u EU-u i treba pomoći našem gospodarstvu da izađe na tržište i bude prepoznato, a da bi došli kod nas, investitore moramo animirati, kazao je Mesić.

Osvrnuo se na europsku regulativu, i kako je rekao, prepreke koje je potrebno proći za strane investitore da bi se dobila hrvatska putovnica, što bi se trebalo omogućiti nekome tko dolazi s investicijama, ulaže i turizam i gospodarstvo i ulaže više od milijun i više eura. Trebalo bi, smatra Mesić, napraviti da netko tko ulaže u Hrvatsku ima i privilegiju, tu se istina, mogu dogoditi i neželjeni gosti, ali zato je tu pravosuđe i drugi nadležne institucije, kazao je bivši predsjednik.

- Ja sam zato da se ponovno ovakve škole povežu s institutima, ministarstvima obrazovanja u drugim zemljama koje će slati svoje studente kod nas na školovanje, ali to se mora na državnom nivou rješavati. Nekada smo kod nas školovali ljude u raznim oblastima, za medicinu, farmaciju, podsjetio je Mesić.

Tomčić je rekao da njihova ustanova, koja ima dodiplomski i diplomski studij turističkog menadžmenta, nastoji dati što veći doprinos zajednici. Trenutno rade na formiranju međunarodnog sveučilišnog i poslovnog centra.

- Formirali smo tim, i u kontaktima s fakultetima i institutima iskazan je interes  za jednom takvom institucijom koja bi radila na unaprjeđenju gospodarstva. Bivši župan nam je dao podršku, kao i gradonačelnik Poreča s kojim smo razgovarali o prostoru u Višnjanu, gdje bismo razvijali visoku poslovnu školu, a u Poreču međunarodni znanstveni centar. Kontaktirali smo s fakultetima iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Crne Gore, rekao je Tomčić. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter