Mesic: Poruke s Bleiburga su rehabilitacija NDH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komemoracijom na Bleiburškom polju obilježena je danas 67. obljetnica bleiburške tragedije i Križnog puta koja se ove godine održava bez pokroviteljstva Hrvatskoga sabora, što je izazvalo negodovanje brojnih hodocasnika i osude govornika.

Brojna izaslanstva politickih stranaka iz Hrvatske i BiH, hrvatskih i bosanskohercegovackih županija, gradova i opcina, braniteljskih udruga i udruga iz domovine i iseljeništva, vjerskih zajednica te mnoga druga položila su vijence i odala pocast kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju, na kojemu se danas, po novinarskim procjenama, okupilo nekoliko tisuca ljudi.

Udar na Ustav, uvreda zdravom razumu, otvoreni i krajnje grubi izazov legalnoj vlasti, rehabilitacija NDH - tako je bivši predsjednik Stjepan Mesic okarakterizirao subotnju komemoraciju na Bleiburškom polju u priopcenju objavljenom neposredno nakon što je manifestacija završila.

"Vrijedanje Hrvatskoga sabora, etiketiranje hrvatske Vlade kao komunisticke nemani, otvoreno pozivanje na dokidanje sekularnoga karaktera naše države, u istupanjima što su bila natopljena govorom mržnje tipicnim za pocetak devedesetih godina 20. stoljeca, bile su osnovne karakteristike skupa", rekao je Mesic.

"Kao bivši predsjednik Republike Hrvatske i pocasni predsjednik Saveza antifašistickih boraca i antifašista, smatram svojom dužnošcu upozoriti na to, svjestan cinjenice da su poruke s Bleiburga izravni udar na Ustav RH i Ustavom uspostavljeni poredak, te da ozbiljno dovode u pitanje pripadnost Hrvatske krugu civiliziranih, demokratskih zemalja, oslonjenih na temelje antifašizma, kao politickog, ali i univerzalnog ljudskog opredjeljenja", porucio je Mesic.

"Uporno su se zaobilazile nepobitno utvrdene povijesne cinjenice, a ponavljale su se notorne laži. Rijeci "ustaštvo", "fašizam" i "nacizam" bile su ocito zabranjene, ali su svim govornicima, ukljucujuci i predstavnike Katolicke crkve i Islamske vjerske zajednice, bila puna usta komunizma i komunisticke opasnosti. Pobjedu godine 1945. nazivalo se "takozvanom", a legalno osudene za dokazane ratne zlocine u vrijeme Domovinskoga rata proglašavalo se nevino osudenim herojima, cime se izravno negira legitimnost i legalnost i hrvatskih sudova, i Medunarodnog suda u Haagu".

Bivši je predsjednik komentirao i "usputno spominjanje Jasenovca". "Ono nije bilo ništa drugo nego bijedan i licemjeran pokušaj da se pokaže kako oni koji nemaju ni danas snage osuditi zlocine ustaškog režima i njegov zlocinacki karakter, ipak dozvoljavaju da je bilo i nekih drugih žrtava, osim onih koje oni tako bezdušno zloupotrebljavaju kako bi promicali svoje prozirne i prepoznatljive politicke ciljeve".

Zakljucio je tvrdnjom da se na Bleiburškom polju nisu okupili "izabrani", kao što je rekao jedan od govornika, nego izopceni, ukljucujuci i predstavnike lokalnih vlasti i nekih politickih stranaka zastupljenih u Saboru, svi oni koji su sami sebe izopcili od cinjenica, od stvarnosti u kojoj živimo, ali i od evropske buducnosti kojoj za Hrvatsku alternative nema. (B. PAVELIC/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter