Mesić: Podmeće mi obavještajno podzemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić ocijenio je danas da napisi da će biti osumnjičenik u aferi Patria imaju ulogu proizvodnje kaosa iza kojeg stoji obavještajno podzemlje.

"To je igra tjednika Globus i obavještajnog podzemlja i nekoga kome ne odgovara da ja u politici budem neki faktor. Iako se više ne mogu kandidirati na izborima, nekima očito smeta da se ja na bilo koji način izjašnjavam. Na ovaj me način žele ušutkati. To je politička pozadina", kazao je Mesić za Hinu.

Tjednik Globus objavio je da su mu finski državni odvjetnik i glavni inspektor Nacionalnog ureda za istrage potvrdili da su bivši hrvatski predsjednik Mesić i bivši direktor tvrtke 'Đuro Đaković' Bartol Jerković osumnjičeni da su od trojice menadžera Patrije preko posrednika dogovorili i uzeli mito za svoj angažman u natječaju za nabavu vojnih vozila u Hrvatskoj 2007. godine.

Mesić je rekao da je cilj toga poručiti da su "svi lopovi i razbojnici, svi su krali, treba čvrsta ruka i netko tko to može uspostaviti".

Što se konkretnog posla s Patriom tiče smatra da nije trebalo nikakvo podmićivanje, jer da je njihova ponuda u odnosu na švicarsku, koja je ponudila svoje oklopno vozilo i američko-austrijskog Steyra, bila najbolja. "Tako je ocijenila komisija koju je imenovao ministar obrane", ustvrdio je Mesić.

Na pitanje koja je bila njegova uloga u tome Mesić je odgovorio kako je on s ministrom obrane Berislavom Rončevićem tada ratovao zbog nabavke kamiona. "Tražio sam odgovornost, nisam rekao njegovu, ali da se utvrdi odgovornost za nabavku skupljih i nekvalitetnijih kamiona, kako su me uvjeravali iz vojske. Praktički nismo razgovarali, jer sam tražio čiste račune i po kojoj se onda logici može mene i ministra povezivati", rekao je Mesić.

"Sve nabave oružja i opreme rješava Vlada i MORH, a predsjednik nema tu nikakvog utjecvaja", kazao je. Mesić je dodao kako zna samo za zaključak komisije koja ga je izvjestila da je najpovoljnija Patria, odnosno njihova ponuda po kojoj će se vozila proizvoditi u Hrvatskoj, pa i izvoziti na tržišta na kojima Patria nije prisutna. 

Na pitanje što misli o izjavi Patrijinog zastupnika za Sloveniju i Hrvatsku Hans-Wolfgang Riedla koji je navodno 2005. suradnicima poslao e-mail da sa Zagrebom imaju dogovoreno 8,5 posto plus ono što se mora dati osobi koja se brine za ministarstvo Mesić je odgovorio kako misli da je netko "iz te Patrije to 'popalio' i zato su optuženi Finci, a nitko iz Hrvatske".

"Ta je osoba prikazala da je morala dati proviziju u Hrvatskoj, a za to jednostavno nije bilo potrebe, jer su Patrijini uvjeti jednostavno bili bolji sa Hrvatskom nego sa Slovenijom i zašto bi nekog potplaćivali za posao", zaključio je Mesić.

Globus koji je objavio da su osumnjičeni Mesić i Jerković, također je prenio izjavu finskog državnog odvjetnika Juke Rappea da finska pravosudna tijela neće poduzimati nikakve pravne korake protiv hrvatskih državljana, nego da je to dužnost hrvatskog Državnog odvjetništva, dakle glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. "Prema ugovoru o zajedničkom istražnom timu koji su Finska, Austrija i Hrvatska potpisale 2010., državno odvjetništvo svake zemlje treba procesuirati svoje građane za koje je zajednička istraga utvrdila da su sudjelovali u kriminalnim aktivnostima slučaja Patria", prenosi Globus Rappeovu izjavu.

U DORH-u se, pak, nije danas mogao dobiti komentar ovog slučaja. Finska istraga za Hrvatsku završila je u lipnju ove godine i na temelju nje bivši predsjednik Uprave Patrije Jorma Wiitakorpi i još dvojica menadžera te kompanije optuženi su za obećanje ili davanje mita u Hrvatskoj. Prošlog tjedna finski općinski sud Kanta-Hame spojio je suđenje za Hrvatsku s onim za Sloveniju, gdje su se također odvijale kriminalne aktivnosti u slučaju Patrija zbog čega je, između ostalog, prije nekoliko mjeseci nepravomoćno na dvije godine osuđen bivši slovenski premijer Janez Janša. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter