Mesic osudena, HFP šuti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dom za žrtve obiteljskog naselja "Rovinjsko sunce" ponovno je dospio u žarište interesa javnosti nakon objave o pravomocnoj bezuvjetnoj presudi Vrhovnog suda koji je Nenu Mesic osudio na 10 mjeseci zatvora.

"Rovinjsko sunce" bilo je smješteno na kraju Bregovite ulice, tik pod platoom brda Monte na kojem se nalazi crkva sv. Eufemije. Doduše, tabla s osnovnim podacima o ovoj instituciji i dalje krasi zgradu. U staroj gradevini, optantskoj imovini, svojevremeno je bilo jedno od brojnih srpskih odmarališta. Pocetkom Domovinskog rata sve ih je popisala tadašnja Opcina Rovinj.

Od Hrvatskog fonda za privatizaciju, koji je preuzeo odmarališta, Rovinj je zatražio da se zgrada dodijeli Glazbenoj školi koja djeluje pri OŠ Vladimira Nazora. Medutim, dodijeljena je Caritasu rovinjske župe, pa je neko vrijeme služila kao skladište i za smještaj izbjeglica.

Bez objašnjenja zgrada je kasnije dodijeljena Gradanskoj zajednici žena tada utjecajne Nene Mesic za smještaj žrtava obiteljskog nasilja. Nazvan "Rovinjsko sunce" dom je otvoren s velikom medijskom pompom, što su osudile udruge za prevenciju obiteljskog nasilja, buduci da su takve ustanove obicno na tajnim adresama.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, koje je dostavljalo sredstva za rad doma Gradanskoj zajednici žena, obavljalo je rutinske preglede doma, ali kada su u javnost procurila pisma šticenica o zloporabama, inspekcija je pronašla brojne nepravilnosti, od kojih su se mnoge odnosile na nedostatke u objektu.

Nakon ostavke, a potom i uhicenja Nene Mesic, Gradanska zajednica žena još je kratko vrijeme preko novog Upravnog vijeca formalno vodila dom. Potom je otkazala ulogu osnivaca zatraživši da se dom iseli i zgrada vrati udruzi.

Osoblje doma na celu s upraviteljicom Blankom Špec osnovalo je novu udrugu Nada, koja se prijavila za vodenje doma. Udruga, medutim, nije imala sredstava za tražene gradevinske preinake u domu, a Ministarstvo nije od njih odustajalo pa je na koncu i zatvorilo dom, a šticenike premjestilo u druge slicne ustanove.

Buduci da je zgrada dodijeljena Gradanskoj zajednici žena samo za osnivanje doma, ponovno ju je trebao preuzeti Hrvatski fond za privatizaciju. Prilikom prošlogodišnje provale utvrdeno je da to nije ucinjeno.

Ni danas se ne zna je li fond preuzeo zgradu, buduci da nam na upite o tome nije odgovoreno. O tim skupocjenim kvadratima ništa ne znaju ni u Gradu Rovinju, koji, takoder, do sada nije dobio nikakve informacije o daljnjoj sudbini zgrade u Bregovitoj ulici. A rijec je o zgradi u atraktivnom dijelu Rovinja gdje se cijene nekretnina krecu oko 3.000 eura po kvadratu.


Podijeli: Facebook Twiter