Mesić: Novi izbori su jedino dobro rješenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić u nedjelju je, komentirajući krizu Vlade, ocijenio da bi novi izbori bili jedino dobro rješenje jer Hrvatska nema vladu, a da bi prvi potpredsjednik Vlade, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko trebao odstupiti ako misli dobro svojoj stranci.

»Teško je sada sasvim procijeniti kako će se stvari razvijati, ali da je kriza tu, to je sasvim jasno i postoji nekoliko scenarija koji su mogući – mogući su novi izbori, što bi, ja mislim, bilo jedino u redu, a moguće je i nekakvo preslagivanje koje opet ne može biti dugotrajno«, istaknuo je Mesić gostujući u emisiji HTV-a »Nedjeljom u dva«.

Kriza je takvih razmjera da možemo Hrvatsku nazvati jednom velikom nevladinom udrugom, jer Vladu nemamo, »to bi onda bilo više kao nevladina udruga«, rekao je Mesić.

Na pitanje bi li bilo pametno prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku dati ostavku jer bi time HDZ vjerojatno ostao na vlasti, Mesić je rekao da je evidentna Karamarkova moralno-politčka odgovornost i da bi on morao odstupiti ako misi dobro svojoj stranci.

Ne radi se o sukobu interesa niti o kaznenom djelu, što trebaju rješavati institucije koje to rade; »ovdje se radi jednostavno o moralno-političkoj odgovornosti i ona je evidentna. Ako misli dobro svojoj stranci Tomislav Karamarko, on bi morao odstupiti«, rekao je Mesić.

Za Karamarka, s obzirom na to što se događalo s njim i njegovom suprugom, »mislim da je u političkom smislu mrtvac koji hoda, ali on to još ne razumije«, rekao je Mesić, koji smatra da je »morao znati šta mu radi žena«. Kad je predlagao da se ne ide u arbitražu s Mađarima, zanemario je, drži Mesić, da mu žena lobira za one koji traže isto to.

Biračko tijelo, građani su »jedan kolektivni intelektualac«, rekao je Mesić. Na prošlim izborima dio građana je želio »jedan srednji put, jedan treći put« i zato je Most uspio, dobrim dijelom jer su bili nezadovoljni objema velikim strankama SDP-om i HDZ-om. »A sada se pokazalo da ni to nije baš sasvim u redu«, rekao je i dodao da je sada teško očekivati novi 'treći put'.

»Dakle, ostat će ponovno približno isti odnos snaga, ali ipak malo promijenjen jer ono što danas dolazi pred lice javnosti je da su odluke bivše Vlade, u zadnjoj godini njihove vladavine, bile korisne. Pokazuju se kao uspješne, Hrvatska je izašla iz recesije i imamo pozitivne trendove«, ocijenio je Mesić te dodao da će »građani kao 'kolektivni intelektualac' to honorirati«.

Na pitanje novinara bi li za Hrvatsku, u scenarijima daljih događanja, bila bolja jaka vlast, koja bi u krizama donosila odluke a »grani trpili partitokraciju i korupciju«, ili vlast koja neće donositi odluke ali u kojoj neće biti toliko korupcije, Mesić je rekao da je možda bolja ta druga solucija.

»Pa možda je ova druga solucija za nas bolja ... pogotovo ako su građani okrenuti voljom velikih stranaka prema onome što se događalo u povijesti – prema ustašama, partizanima, prema Drugom svjetskom radu. Dakle, ako ne bi bila jaka vlast, potrebno bi bilo da se okrene budućnosti«, primjerice reformi obrazovanja, kazao je.

»Evo, jedno od toga je reforma obrazovanja koja je na jednoj strani, posebno kod ovih rigidnih desničara, izazvala bure reakcije, a u stvari ono što Hrvatskoj treba – to je moderno školstvo koje može osigurati nama budućnost. I o tome se treba govoriti«, rekao je Mesić.

Predsjednica Republike, dodao je, koja ima iskustva s američkim obrazovanjem i upoznala je obrazovne sustave u svijetu, shvatila je da je moderno obrazovanje izlaz za Hrvatsku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter