Mesić: Neki bi me najradije izbrisali s lica zemlje, ali neće me ušutkati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Štednja je samo igrokaz, a cijeli ovaj otužni igrokaz samo je obračun sa mnom. Razlozi su poznati, a riječ je o mojim stanovištima - čvrstoj antifašističkoj poziciji i borbi protiv korupcije - što ovoj vlasti smeta, izjavio je danas Stjepan Mesić, komentirajući jučerašnju odluku Vlade o ukidanju ureda bivšeg predsjednika.

Kaže kako se čak i u socijalizmu na sjednicama izvršnog vijeća znalo raspravljati o odlukama, dok je ova jučerašnja prošla šutke.

- Oni koji fantaziraju o boljševizmu koji je na djelu u Hrvatskoj, demonstriraju taj boljševizam u njegovom najogoljelijem obliku, a to je jednoumlje. Čudim se kako nakon toga na trgu bana Jelačića nije priređena neka vrsta pučke svečanosti, jer sad će valjda ukidanjem ovog ureda Hrvatska definitivno biti spašena, dodao je Mesić, kojeg su posebno smetale izjave članova Vlade da nemaju pojma koja je svrha Ureda bivšeg predsjednika.

Odgovara kako je njegov glavni zadatak bila gospodarska diplomacija i spajanje predstavnika hrvatskih tvrtki sa šefovima država. Kaže kako su uz njegovu pomoć sklopljena i dva velika posla od čega jedan u sektoru brodogradnje - svaki u vrijednosti od oko stotinu milijuna dolara. Također je sudjelovao u pregovorima da se na šibenskom području ostvari francuska investicija od čak 900 milijuna eura, o čemu je, tvrdi, Tomislav Karamarko bio detaljno upoznat, a čak i uključen.

- Koliko je bio moj udio u sklopljenim poslovima, to je teško utvrditi i krajnje je glupo da mi se predbacuje da ured nije podnosio izvješća o svom poslovanju. Takvo izvješće nitko živ ne može napraviti. No svaki smo mjesec Vladi podnosili izvješće o utrošku budžetskih sredstava, dodao je Mesić.

- Nije riječ o nikakvoj štednji, već grubom obračunu sa mnom i pokušaju da mi se zatvore usta. Namjerno kažem, pokušaju, jer inicijatori to neće ostvariti. Dok sam živ, sigurno neće. Koliko glup mora biti netko kad misli da ću prekinuti sve što sam dosad radio? Kad bih želio naštetiti svojoj domovini, onda bi svima s kojima sam bio u kontaktu ovih šest godina, poslao obavijest da su mi vlada i parlament onemogućili daljnje aktivnosti. No ja svojoj zemlji ne želim zlo i to neću napraviti. Naći ću načina da i dalje budem aktivan i da pomažem našem gospodarstvu, kaže bivši predsjednik, pojasnivši još svoja stajališta za koja je uvjeren da smetaju aktualnoj vlasti i da predstavljaju glavni razlog ukidanja njegovog ureda..

- Nikad neću tolerirati fašizam i ustaštvo. Ako vidim nekoga tko se ponaša i tko govori kao ustaša, takvim ću ga i nazvati. No u današnjoj Hrvatskoj nije u modi nazvati stvari pravim imenom. Neću nasjesti na floskule o jugoslavenstvu i boljševizmu koji caruje u Hrvatskoj, niti nasjesti na revizionizam. Ostat ću predan politici regionalne suradnje i suočavanja s prošlosti i otvorenosti Hrvatske prema cijelom svijetu, a ne samo prema Washingtonu i Bruxellesu, zaključio je Mesić i istaknuo da će njegove aktivnosti završiti tek završetkom njegovog života. (NL)


Podijeli: Facebook Twiter