Mesic: Nedostaje ambicije za poslovanje s Kinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povecava se politicko povjerenje izmedu dvije prijateljske države, Hrvatske i Kine, a gospodarska razmjena raste, iako postoji prostor i za poboljšanje ekonomskih odnosa. Tako su bilateralne odnose ocijenili predsjednici Stjepan Mesic i Hu Jintao nakon bilateralnog susreta. Hu je u izjavi nakon sastanka istaknuo obostrane prijateljske odnose u 17 godina otkako su uspostavljeni diplomatski odnosi te napredak gospodarske suradnje koja je lani dosegla 1,8 milijardi dolara što je za 43 puta više nego prije 17 godina.

Glavni je cilj posjeta kineskog predsjednika ucvršcivanje prijateljstva, produbljivanje suradnje i promicanje partnerstva. Razvijanje suradnje s državama jugoistocne Europe sastavni je dio kineske vanjske politike, a «Kina dosljedno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja regije i put koji su izabrale te razumije njihove želje za europskim integracijama», kazao je Hu. Osim za produbljivanje gospodarskih odnosa i nastavak dobrih politickih odnosa, Hu se založio i za jacanje suradnje u kulturi, znanosti, obrazovanju i turizmu. Mesic je kao pokazatelja važnosti gospodarske suradnje istaknuo brojnost kineske poslovne delegacije koja je zajedno s Huom posjetila Zagreb.

- Hrvatska ne može biti partner Kini, ali može biti partner velikim kineskim gradovima ili nekoj pokrajini. To je neiskorišteno uglavnom zato što na našoj strani nedostaje ambicije za sondiranje terena, kazao je Mesic. Ustvrdio je kako ce Hrvatska pozdraviti kineske investicije.


Podijeli: Facebook Twiter