Mesic: Ne smijemo se sramiti antifašisticke borbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devedeseta obljetnica Proštinske bune, pobune seljaka Proštine protiv fašistickog terora, uz sjecanje na 66. obljetnicu pobjede medunarodne antifašisticke koalicije nad fašizmom, u nedjelju je svecano obilježena narodnim zborom ispred spomenika na Križu na Proštini, koji je okupio gotovo tisucu ljudi.

Vijence na spomenik palim borcima položili su bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesic, koji je ujedno pocasni predsjednik Saveza antifašistickih boraca i antifašista Hrvatske, te predsjednik SABA Istarske županije Tomislav Ravnic, a skup je otvorio nacelnik Opcine Marcana Marijan Kostešic.

- Još nas ima i necemo dozvoliti da nas tjeraju u mišje rupe, necemo šutjeti kad treba govoriti niti cemo pristati da nam bilo tko prodaje laž pod istinu. Mi se svoje antifašisticke borbe ne trebamo i ne smijemo sramiti. Upravo suprotno, moramo biti ponosni kao i drugi narodi koji su stali na kraj nacifašistickoj nemani, rekao je Mesic.

- Narodnooslobodilacka vojska na celu s maršalom Titom bila je dio saveznickog vojnog stroja. Nisu vodili borbu protiv Njemacke ni protiv Hrvatske, nego protiv nacifašizma. U toj smo borbi pobijedili i mi, hrvatski antifašisti, zajedno s njima, i na to moramo biti ponosni i na to bi morala biti ponosna cijela Hrvatska, rekao je Mesic.







Istaknuo je da i nakon napora koje je deset godina poduzimao kao predsjednik Hrvatske ni danas Zagreb kao glavni grad Hrvatske nema ulicu koja bi podsjecala na dan njegovog oslobodenja. Buduci da je taj, kako je rekao "prisilno zaboravljeni dan" bio upravo u nedjelju, Mesic je iz Istre cestitao Zagrebu dan oslobodenja.

- Umjesto da ponižavamo preživjele borce NOB-a, moramo im iskazivati dužno poštovanje. Moramo inzistirati na tome da ih se u svemu izjednaci s casnim braniteljima Domovinskog rata. Oni prvi su stvorili Hrvatsku, ovi drugi su je obranili. Tako dugo dok nas ima, ponavljat cemo ovu poruku, a još nas ima i bit ce nas sve više, zakljucio je Mesic pracen burnim pljeskom okupljenih.

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin podsjetio je da se istarski antifašizam javio s partizanskim ustankom pod vodstvom Josipa Broza Tita bez kojeg nikada Istra ne bi bila integrirana u nacionalni korpus hrvatskog ili slovenskog naroda. Proštinska buna i Labinska republika, rekao je, bili su odgovor Istrijana na politiku koja nije vodila racuna ni o socijalnom ni o nacionalnom, rekao je Kajin osvrcuci se na današnju situaciju u državi.

- Bez promjene vlasti ne može biti bolje. Ova zemlja pod vodstvom Jadranke Kosor i njenog prethodnika Ive Sanadera doslovce je dovedena na rub bankrota, rekao je Kajin.

- Mi na istarskom podrucju nadamo se da ce turisticka sezona biti dobra, a kako ce biti drugdje u Hrvatskoj, to cemo tek vidjeti. Nitko s Hrvatskom više ne želi imati posla, nitko ovoj bandi više niti ne želi davati provizije pa se barem nešto pozitivno dogodilo. Politika na vlasti doslovce je upropastila Hrvatsku, prodali su Hrvatsku, gospodarski su je uništili, ponizili i vratili je tamo gdje je bila 1999. godine, rekao je Kajin.

- Umjesto da se govori što nas ceka, sve vrijeme, i zato mi je drago da je ovdje i bivši predsjednik Stipe Mesic, pricamo o nekim transkriptima i tko ih je dostavio Haagu. Nije im bitno tko je poslije Oluje zapalio 22 tisuce zgrada, likvidirao 677 nedužnih staraca koji su ostali, tko je pokrao Hrvatsku ni kako je u registar uneseno 150 tisuca lažnih branitelja koje je Jadranka Kosor proizvela zbog još kojeg glasa na izborima.

Dosta je histerije i licemjerja u ovoj zemlji, dostojanstvo nije uništio Haag, nego HDZ koji je uništio ekonomsku osnovu ove zemlje. Vidimo se na majci svih prosvjeda i svih skupova, na iducim izborima, rekao je Kajin okupljenima, pracen pljeskom i odobravanjem.

O povijesnim dogadajima na Proštini govorio je akademik Petar Strcic.

- Zakon o žrtvama komunistickih zlocina je manipulacija mrtvima, a u javno mnijenje se usaduje lažna slika o antifašistickoj borbi, rekao je Ravnic dodajuci da kao relevantna treba prihvatiti znanstvena istraživanja. "Antifašistickom borbom stvoreni su temelji hrvatske državnosti", dodao je.

Pokrovitelj manifestacije je Istarska županija, organizatori su Opcina Marcana i SAB Istarske županije.


Podijeli: Facebook Twiter