Mesic: Najveci krivac za rat Miloševic, pa Tudman

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesic izjavio je za beogradski list Press od nedjelje da bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševica smatra najvecim krivcem za rat na prostorima bivše Jugoslavije, a da je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tudman odmah iza Miloševica.

Za beogradski dnevnik Mesic kaže da on, kao posljednji predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije, nije imao nikakvu ulogu u njezinom razbijanju.

''Bolje da smo sprijecili rat, nego što smo se upustili u ratnu 'avanturu'. SFRJ je imao tri integrativna faktora - Tita, Savez komunista i JNA. Tito je otišao sa životne i politicke scene, Savez komunista se raspao, a Armija je tražila svog sponzora. Trebalo je doci do novog politickog dogovora, ali Miloševic nije želio ni federalnu ni konfederalnu SFRJ'', tvrdi Mesic.

Dodaje da je on predložio da republike proglase samostalnost, da istoga dana potpišu konfederalni sporazum i postave rok od tri do pet godina u kom bi utvrdile da li nastavljaju dalje ili svatko ide svojim putem, kao dobri susjedi.

Miloševic, po rijecima Mesica, nije htio ništa prihvatiti i lagao je svijet da se zalaže za SFRJ, a Srbe varao tako što im je govorio: ''Uzmite oružje, 'donesite' teritorij i svi cemo živjeti u istoj državi".

''Tudman je bio uvjeren da dobar dio medunarodne zajednice podupire Miloševica. Tudman je jednostavno bio impresioniran Miloševicem. Franjo je onda odlucio - ako Srbija može širiti svoje granice, onda bi bilo dobro tražiti da Hrvatska ostvari svoje interese u BiH. I tako je poceo rat'', navodi Mesic.


Podijeli: Facebook Twiter