Mesic na Kucibregu: Još nas ima!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kod spomenika na uzvisini blizu Kucibrega obilježena je 67. obljetnica slavne bitke iz NOB-a. Na tome podrucju 3. i 4. studenog 1944. godine partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna "Alma Vivoda" i jedinice slovenskih partizana koparskog podrucja vodile su bitku protiv njemackih i talijanskih fašistickih snaga. U toj neravnopravnoj borbi poginulo je 120 boraca antifašista, a vecina ih je sahranjena u zajednickoj grobnici u obližnjem mjestu Hrvoji, na susjednoj uzvisini u Sloveniji.

U ime Istarske županije sudionike svecanosti kod Kucibrega pozdravio je saborski zastupnik Damir Kajin odmah u pocetku naglašavajuci da "Titu treba podignuti spomenik 'do neba' jer bez njega nikada Istra, Rijeka i ostali krajevi ne bi bili integrirani u korpus hrvatskog ili slovenskog naroda".

Osvrnuo se Kajin i na aktualna zbivanja, oštro osudujuci hapšenje Josipa Boljkovca, ocjenjujuci to kao cinom predizbornih potreba.

- Jao antifašizmu ako njegov dignitet štite i brane ljudi poput Karamarka i njegove šefice Jadranke Kosor, rekao je Kajin najavljujuci i neke od županijskih projekata, ali i uz predizborne poruke.

Velik broj sudionika toplo je pljeskom pozdravio bivšeg predsjednika RH i pocasnog predsjednika SAB-a Hrvatske Stjepana Mesica koji je pozdravio sudionike usklikom "Još nas ima!", naglašavajuci da je posebno danas važno da se obilježavaju ovakvi datumi zbog sve "agresivnijeg povijesnog revizionizma, pa i uhicenjima istaknutih antifašistickih boraca".

- Pozivam sve da svim snagama zajedno radimo kako na ocuvanju povijesnog sjecanja, tako i na otporu onima koji žele krivotvoriti povijest i progoniti antifašiste, porucio je Mesic dodajuci da parola "cuvajmo Hrvatsku" ne govori ništa. "Naša lozinka mora glasiti 'Cuvajmo antifašisticku Hrvatsku!'", rekao je.

U kulturno-umjetnickom dijelu programa sudjelovali su Limena glazba Zajednice Talijana Buje, ženski zbor Lavanda iz Novigrada, muški zbor umirovljenika iz Izole te ucenici Osnovne škole Milana Šorge iz Oprtlja.


Podijeli: Facebook Twiter