Mesić: Mene ni Sabor, ni Vlada ne mogu ukinuti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Most nezavisnih lista amandmanom na proračun traži povećanje potpore civilnim invalidima Domovinskog rata za ukupno 600 tisuća kuna koje bi se, predlažu, osiguralo smanjenjem proračunskih sredstava za Ured predsjednika po prestanku dužnosti, što bivši predsjednik Stjepan Mesić drži "perfidnim pokušajem" ukidanja toga ureda od strane onih koji, kako tvrdi, dovode demokraciju u pitanje i smeta im njegova čvrsta privrženost antifašizmu.

Most amandmanom predlaže povećanje potpore civilnim invalidima Domovinskog rata s 22,3 milijuna kuna na 22,8 milijuna kuna, zbog toga što su "godinama neopravdano zanemarivani te se za njih nije našao adekvatan iznos u proračunu, a u svrhu izjednačavanja njihovih prava s pravima ostalih stradalnika Domovinskog rata".

Ta sredstva žele osigurati smanjenjem sredstava Ureda bivšeg predsjednika s predloženih 777,8 tisuća na 177,8 tisuća kuna, što predlažu "zbog očitog nesrazmjera između visine financiranja navedenog Ureda i općeg gospodarskog stanja u Hrvatskoj". Posebice pritom ističu da taj Ured "nema javno objavljen učinak svoga poslovanja koji bi opravdao njegovo financiranje".

Mesić u svom priopćenju piše kako "inicijativa za drastično smanjivanje ionako već višekratno smanjivanog proračuna za Ured bivšeg predsjednika nije ništa drugo nego perfidan, ali u isto vrijeme i savršeno proziran pokušaj ukidanja toga ureda, a da se to formalno ipak ne učini". Jer, kaže, donošenje zakona kojim bi se ukinuo Ured, "a to bi bio formalni put da se učini ono što se zaista želi učiniti, imalo bi vrlo vjerojatno negativan odjek i izvan granica Hrvatske, što se želi izbjeći".

Mesić navodi da je praksa da bivši predsjednici imaju svoje urede i manji broj suradnika, a u konkretnom slučaju riječ je o samo jednoj stalno zaposlenoj osobi, uobičajena u mnogim zemljama te ponavlja svoj stav da Ured bivšeg predsjednika nije njegov ured, "nego institucija koja treba služiti bivšim šefovima države, bez obzira tko oni bili".

"Boriti se protiv mojih uvjerenja, u prvome redu protiv čvrste privrženosti antifašizmu, praktičnim ukidanjem toga Ureda, jalov je pokušaj. Jer, mene ni Sabor, ni Vlada ne mogu ukinuti. Dok sam živ, smatrat ću svojom obvezom raditi na korist zemlje kojoj sam imao čast deset godina biti na čelu. I zastupati ista ona stanovišta koja su mu omogućila dvije izborne pobjede na izravnim izborima za predsjednika Republike Hrvatske", naglašava Mesić.

Napominje i da je "posljednji aktivni pripadnik iz samoga vrha one generacije koja je otvarala vrata demokraciji u Hrvatskoj". "I kao takav smetam onima koji danas na očigled sviju dovode tu demokraciju u pitanje", poručuje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter