Mesić: Legendarni Tito bio je Hrvat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više stotina antifašista i poštovatelja djela Josipa Broza Tita okupilo se na zagrebačkom jezeru Bundek na 6. "Danima balkanske ljubavi" u organizaciji bihaćke Lige antifašista jugoistočne Europe. Ni loše vrijeme, ni dug put (gosti su došli iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, raznih dijelova Hrvatske), nisu pokvarili raspoloženje niti onemogućili okupljene u njihovu naumu: slanju poruke o Balkanu kao mjestu ljubavi, a ne mržnje, među narodima i o Titu kao glavnom ostvaritelju i promicatelju te ideje.

- Nema veze tko je, što je, daj da budemo ljudi, a ne da svatko taj Balkan podhuškava, tumačio nam je smisao skupa Sredo Smiljić koji se u organizaciji događaja prihvatio redarskoga posla. Posla je bilo, malo ga je u subotu bilo strah zbog lošeg vremena i kiše, a svoj je strah sažeo u dvije riječi "jao jutros". Straha nije imala Emilija Ivošević, tajnica Društva Josip Broz Tito iz Rijeke.

- Nije nas bilo strah zbog lošeg vremena. Mi smo partizani, nas ne plaši ništa, govori nam odlučna Ivošević. Naravno, i njoj je, s vojničkom kapom i petokrakom crvenom zvijezdom na glavi, u središtu interesa, barem u ovakvim danima, Josip Broz Tito. Kazuje nam da o Titu mogu govoriti ljudi što hoće, prije ju je smetalo kad bi nešto loše o njemu govorili, plakala je zbog toga. Sada je to više ne smeta.

- Najbolje je o njemu rekao Oliver Stone proljetos u Zagrebu. Rekao je da je Tito bio div i da jedino njega SAD nisu mogle slomiti, kazala nam je Ivošević i priupitala "jel' znate vi tko je Stone".

Svi su razgovori među posjetiteljima zamrli kad je započeo službeni dio programa. Najviše se iščekivalo Stjepana Mesića, danas počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista. Mesić je poručio da cijeloj regiji treba reafirmacija antifašizma. Više je puta upozorio da se antifašizam pogrešno izjednačava s komunizmom, a komunizam s fašizmom, dok se u mlade usađuje mržnja prema antifašizmu. Prešućuje se činjenica da su hrvatski partizani imali svoj Glavni štab i da su se borili pod hrvatskom trobojnicom te su nerijetko imali i vojne svećenike. Njih se naravno u crkvi prešućuje, kao što se prešućuje i činjenica da je legendarni vođa NOB-a Josip Broz Tito bio Hrvat. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter