Mesic Josipovicu: Trebamo li takvog predsjednika?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesic regirao je danas na stav predsjednika Republike Ive Josipovica da bivši predsjednik ne bi trebao imati ured, istaknuvši da biti na celu države nije samo cast i odgovornost, vec i obveza koja traje i nakon završetka mandata, te porucivši kako se nada da ce i predsjednik Josipovic to shvatiti.

Mesic u izjavi za javnost navodi kako je s dužnim zanimanjem, ali i s ne manjim iznenadenjem procitao jucerašnji Josipovicev intervju Vecernjem listu, u kojem predsjednik medu ostalim kaže kako mu nakon isteka mandata osobno nece trebati ured, te da Ured bivšeg predsjednika ovisi o tome ocekujemo li od bivšeg predsjednika nešto. "Ako ništa ne ocekujemo, onda mu ne treba ni ured. Mislim da bivši predsjednik ne treba imati ured, posebno ne doživotno", ocijenio je Josipovic.

Mesic, pak, smatra da je Josipovic, "plediranjem" za ukidanje Ureda bivšeg predsjednika to pitanje sveo na strogo osobnu razinu, decidirano izjavljujuci kako njemu osobno taj Ured nece biti potreban i "jasno sugerirajuci kako nije potreban ni meni".

"Bojim se da Predsjednik Josipovic nije shvatio kako stvari stoje. Kao prvo, nije rijec ni o njemu, ni o meni - osobno. Rijec je o funkciji predsjednika Republike i o tome što covjek koji je proveo 5 ili 10 godina na toj dužnosti - objektivno gledano - može dati svojoj državi i nakon prestanka obnašanja dužnosti. A da može, to bi valjda trebalo biti kristalno jasno, jednako kao što je kristalno jasno da bi država koja bi se odrekla usluga svojega bivšeg Predsjednika u ulozi kako politickog, tako i gospodarskog lobiste, najblaže receno bila kratkovidna", navodi Mesic u izjavi.

Ne može, dodaje, komentirati predsjednikove tvrdnje kako njemu osobno nakon isteka mandata nece trebati ured, iz cega, ocjenjuje, nedvojbeno proizlazi da Josipovic smatra kako država od njega nema što ocekivati.

Za sebe, pak, kaže da redovno kontaktira s predstavnicima politickog i gospodarskog života niza zemalja, da je u vezi s aktualnim i bivšim šefovima država, dobiva pozive da održi predavanja i sudjeluje na skupovima u inozemstvu, da ga posjecuju strani veleposlanici te da daje intervjue domacim i stranim medijima.

"Da uopce ne govorim o strankama koje svakodnevno primam, a koje ne dolaze zato što sam ih ja zvao, nego zato što žele sa mnom razgovarati o aktualnim problemima našega društva", tvrdi Mesic.

Istice kako svjesno ne želi spominjati svoju politicku biografiju i iskustvo steceno na politickoj sceni u dvije države i dva sustava, ali i ocjenjuje da bi i neiskusan ili jedva iskusan predsjednik nakon jednoga ili cak dva mandata morao naprosto steci sposobnost da i nakon mandata nešto dade svojoj državi i društvu.

"I morao bi toga biti svjestan - uz ostalo, i kao jedini od gradana izravno birani dužnosnik iz vrha državne piramide. Biti na celu države nije samo cast, nije samo odgovornost, nego je i obveza koja traje i nakon završetka mandata. Nadam se da ce i Predsjednik Josipovic to shvatiti. Ima još vremena, tek je dvije godine na celu države", navodi Mesic.

Napominje da predsjednik koji ima stav i koji se ne boji donositi odluke (cesto i nepopularne) nužno stjece i neprijatelje, te da je stoga neizbježno da i nakon isteka mandata ima osiguranje - "i opet manje zbog sebe, a više zbog države".

"Zar nas iskustva drugih država, pa i demokratskih, ne uce koliko je pogubno kako sadašnje, tako i bivše obnašatelje visokih i najviših dužnosti ostaviti bez zaštite? Naravno, lakše je stjecati bodove na ljestvicama popularnosti nedorecenošcu i izbjegavanjem zauzimanja jasnih pozicija, zbog cega nece biti ni neprijatelja. Samo, jesmo li željeli i trebamo li takvoga Predsjednika", pita Mesic.

Naglašava kako se za svoju mirovinu nije borio, kao što bi se, kaže, moglo zakljuciti iz Josipovicevih navoda iz intervjua kako se osobno nije borio za vlastitu mirovinu. Mesic istice da je mirovinu stekao po zakonu, te da bi ona bila drugacija da je zakon promijenjen.

"A - žao mi je što moram reci - jeftina je demagogija izjava g. Josipovica kada na pitanja je li za smanjivanje mirovine Predsjednika odgovara kako ce on nakon završetka mandata nastaviti karijeru na fakultetu. Naravno, to je njegova stvar. No, nakon napunjene 70-te godine i on ce u mirovinu, a tada ce to biti mirovina kakvu po zakonu dobiva bivši Predsjednik", porucuje Mesic.

"I tako stvari stoje. Zbog gradana Republike Hrvatske, zbog onih koji su mi dva puta na izborima iskazali povjerenje, ali i zbog svih onih koji mi to povjerenje na dnevnoj osnovi iskazuju i sada, bio sam to dužan reci", zakljucuje Mesic svoju izjavu za javnost.


Podijeli: Facebook Twiter