Mesić: Josipović osporio moju odluku o generalima

Primanjem umirovljenih generala u Uredu predsjednika Josipović dezavuirao moju odluku, Mesić
Primanjem umirovljenih generala u Uredu predsjednika Josipović dezavuirao moju odluku, Mesić

Bivši predsjednik države Stjepan Mesić izjavio je da je primanjem umirovljenih generala u Uredu predsjednika, nakon oslobađajuće presude haškog suda u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, aktualni hrvatski predsjednik Ivo Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju.

"Ja nikada ne bih pozvao umirovljene generale koji su pamfletom išli protiv sustava, a posebno još u uniformama, da dođu na prijem", kazao je Mesić u razgovoru za Hrvatski radio.

Na pitanje je li time Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju i umirovljenim generalima dao legitimitet odgovorio je: "Pa ja sam to tako shvatio". On bi, kako je kazao, pozvao generale Gotovinu i Markača s njihovim obiteljima i odvjetnicima i porazgovarao.

Nekadašnji šef hrvatske države je 30. rujna 2000. umirovio sedam aktivnih generala, potpisnika otvorenog pisma u kojem su dvanaestorica hrvatskih generala pozvala najodgovornije osobe i ustanove države, a posebice medije, da se odupru negativističkom i neistinitom prikazivanju Domovinskoga rata.

Tada su u "prisilnu" mirovinu upućeni admiral Davorin Domazet Lošo, general bojnik Mirko Norac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević, general bojnik Ivan Kapular i general bojnik Milenko Filipović. Mesić je tada objasnio da je to učinio jer su se "odlučili za politiku", a da "vojska mora biti depolitizirana".

Mesić je u intervjuu rekao kako ne želi nagađati hoće li se Gotovina i Markač, koji imaju veliku potporu Crkve, politički angažirati, ali je kazao kako osuđuje "miješanje Crkve u politiku". Posebno je osudio poziv crkvenih vlasti na bdijenje i molitve uoči presude haškog suda (ICTY) jer je presuda ionako bila napisana mjesec dana ranije.

"To je notorno miješanje Crkve u politiku i pritisak ne samo na hrvatske državne organe već i na haški tribunal", smatra Mesić.

Za svoju ulogu u ICTY-u je rekao da je "nikakva" te je izrazio žaljenje što se Gotovina nije odazvao njegovom pozivu na razgovor preko novinara Ive Pukanića. (Hina)

Josipović: Mesić ispravno umirovio generale, ali danas je drukčije

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako je Mesić  ispravno postupio umirovivši 2000. skupinu hrvatskih generala, ali da danas na drugi način gledamo odnose s tim ljudima koji su došli u njegov Ured na nedavni prijem u povodu pravomoćne oslobađajuće haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Josipović je za boravka u Splitu rekao kako je prijem u njegovu uredu za hrvatske generale bila prigoda u kojoj smo se sjetili Domovinskog rata, a ti ljudi, kako je kazao, "značili su u Domovinskom ratu". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter