Mesic: Javljaju se gubitnici iz 2000.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik Republike podržava sadašnjega u odlucnosti da razbije paraobavještajno podzemlje koje montažama, podmetanjima i lažima nastoji utjecati na politicki život.

- Borba protiv tih struktura nije beznacajna. Svi znaju tko je obavještajno podzemlje: to je paraobavještajni krug koji je nekada radio u obavještajnim službama, a 2000. godine izgubio je pozicije. Oni ne miruju, rade, fabriciraju. Medu njima treba tražiti autore pamfleta protiv dijela kandidata u predsjednickoj kampanji, kazao je jucer Stjepan Mesic.

- Slažem se da valja uciniti rez kako bi se neutraliziralo one koji su 2000. izgubili pozicije, a sada se opet javljaju. Neki od njih daju i izjave - vidim, i Miroslav Tudman opet se javlja. Sada ispada kao da su oni radili po zakonu - oni, koji su selektivno primjenjivali zakon! Pa zato što su selektivno primjenjivali zakon su 2000. i otišli iz obavještajne zajednice! A sada se javljaju kao spasitelji, kazao nam je Mesic, ne skrivajuci sumnjicavost prema novinarima koji takvima nude mikrofone.

Bivši predsjednik brani svojega donedavnog savjetnika za nacionalnu sigurnost Sašu Perkovica, kojega je zadržao i predsjednik Ivo Josipovic.

- Perkovic je od Vijeca za nacionalnu sigurnost dobio zadatak da kontaktira obavještajne službe i izvidi tko je autor toga pamfleta. I on je taj zadatak obavio. Ne razumijem zašto ga napadaju, kada je samo radio svoj posao, kaže Mesic. Na tvrdnje da je Perkovic pomogao samo Josipovicu, ali ne i ostalim predsjednickim kandidatima, Mesic odgovara tvrdnjom da su pomoc dobili oni koji su je i tražili.

- Pamflet su dobili mnogi. Oni koji su na njega reagirali i tražili pomoc, dobili su je; oni koji nisu, nisu. Da jesu, dobili bi je. Tko se zainteresirao, dobio je odgovor ako ga je želio od mojega bivšeg ureda. Ako je, pak, smatrao da je to beznacajno, nije reagirao, kazao je Mesic, koji misli da optužbe poput onih iz aktualnih paraobavještajnih papira nipošto nisu beznacajne. Mesic je odgovorio i na pitanje našega lista zašto u svojemu predsjednickom mandatu nije uspio neutralizirati obavještajno podzemlje koje je cesto napadalo i njega osobno.

- Nije samo predsjednik Republike taj koji ima kontakt s obavještajnim službama. On samo imenuje šefa tajne službe, a i to u supotpisu s premijerom. Sve ostalo službe rade same na temelju zakona. Predsjednik Republike u tome nema nikakve ingerencije, kazao je Mesic, podsjecajuci da izvješca tajnih službi, osim njega, dobivaju i drugi dužnosnici, ukljucujuci premijera, predsjednika Sabora i državnoga odvjetnika.

- I danas sam na udaru paraobavještajnih krugova: ovih sam dana citao nekakve beogradske blogove ciji su autori u Zagrebu, a tvrde da sam ja voda naftne mafije u Europi. Ja, koji živim u istome stanu kao i prije 30 godina! Notorne gluposti, podsmjehnuo se bivši predsjednik.


Podijeli: Facebook Twiter