Mesic: I iduci predsjednik mora biti antifašist

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Stjepan Mesic sinoc je na terasi Bijele vile na Brijunima tijekom tradicionalnog prijema veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj, na posljednjem takvom okupljanju koje organizira kao šef države, istaknuo da i iduci predsjednik mora biti antifašist.

- Vi ste u posljednje vrijeme svjedoci mojih istupanja u kojima se cesto vracam prošlosti i zauzimam za afirmiranje, odnosno reafirmiranje antifašizma kao jednog od temeljnih kamena na kojima je izgradena zgrada moderne hrvatske države. Ja to ne cinim slucajno. Borba za vrijednosti antifašizma meni je nametnuta, ali ja se iz nje necu povuci ni do kraja mandata, ni do kraja života!, kazao je predsjednik u svojem obracanju diplomatskom zboru.

Kao i prethodnih godina Mesic je susret s diplomatskim zborom iskoristio da iznese svoja razmišljanja o putu kojima ide Hrvatska. Govoreci o dva vanjskopoliticka prioriteta istaknuo je da je jedan uspješno ostvaren, a rijec je o primanju Hrvatske u clanstvo Atlantskog saveza.

- U ostvarivanju drugog vanjskopolitickog prioriteta, odnosno ulaska u Europsku uniju, posustali smo. Necu ulaziti u pojedinosti, ali reci cu jasno: neka nitko ne ocekuje da ce se Republika Hrvatska odreci medunarodnog prava kao osnove za rješavanje medudržavnih sporova. Ako bi se pokazalo da Europska unija možda ima takva ocekivanja, to bi opasno utjecalo na percepciju Unije u našoj javnosti, a to ne bi bilo dobro ni za nas, ni za regiju, ali ni za Uniju, ustvrdio je Mesic.

Nadalje, govoreci o suradnji s Haaškim sudom kazao je da nismo smjeli dopustiti da Hrvatska bude talac pomanjkanja politicke volje svoje vlasti da ucini sve ono na što je obavezuje ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom.

Komentirajuci nedavno održane lokalne izore ustvrdio je da su oni po svojim temama i klimi bili sve prije nego lokalni, a poslužili su cak i kao svojevrsni barometar odnosa politickih snaga uoci predsjednickih izbora.

Govoreci o svjetskoj gospodarskoj krizi predsjednik je kazao da vjeruje da ce Hrvatska znati izbjeci njene najteže posljedice.

U ime veleposlanika predsjedniku se obratio vice-doajen diplomatskog zbora i veleposlanik Suverenog viteškog malteškog reda Nikola barun Adamovic Cepinski koji je kazao da je Mesic dao znatan doprinos iznimnim demokratskim postignucima ostvarenim u Hrvatskoj od svog izbora za predsjednik 2000. godine.


Podijeli: Facebook Twiter