Mesic: Džamija potvrda da smo zemlja vjerskih sloboda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na atraktivnoj lokaciji uz rijecku zaobilaznicu na Zametu u subotu je svecano položen kamen temeljac za Islamski centar s džamijom cime je pocela izgradnja islamske bogomolje, što je, ne samo za ovdašnje muslimane, bio povijesni dogadaj. Svecanost je okupila više tisuca islamskih vjernika iz naše, ali i okolnih zemalja, pogotovo iz BiH, a medu brojnim uglednicima iz politickog i vjerskog života, ne samo Hrvatske, dogadaju je nazocio, i izgradnji Islamskog centra izrazio bezrezervnu podršku, predsjednik RH Stjepan Mesic. Temeljni kamen položio je ministar vakufa Katara Nj. B. G. Aimad Abdulla S. G. Al-Marri te za pocetak izgradnje džamije donirao 200 tisuca dolara.

- Ovo je važan dan i za Hrvatsku jer se pocetkom gradnje ovog projekta RH potvrduje kao zemlja vjerskih prava i sloboda, kao i zemlja koja s poštovanjem gleda na sve gradane islamske vjere, rekao je predsjednik Mesic izražavajuci želju da Centar bude završen prema planu te što prije u službi vjerskih i drugih potreba islamskih vjernika, takoder porucujuci da je Islamska zajednica danas u Hrvatskoj aktivan i konstruktivan cimbenik medureligijskog i opcedruštvenog dijaloga.

Kao i mnogi drugi govornici predsjednik Mesic posebno je priznanje izrazio muftiji Ševku Omerbašicu koji vec godinama, rekao je, «gradi mostove dijalogu i suradnji, jednako na vjerskom i društvenom planu uvelike pridonoseci društvenoj afirmaciji Islamske zajednice u Hrvatskoj, ali i afirmaciji Hrvatske u Europi i svijetu».

Podizanje islamskog centra u Rijeci svojom su nazocnošcu podržali i veleposlanici nekih zemalja u našoj zemlji te gosti iz tih zemalja - medu ostalima Malezije, Libije, Turske, Sirije, Egipta, Irana, Katara, Saudijske Arabije. Mehdi Mustafavi, savjetnik za kulturu predsjednika Islamske Republike Iran, medu ostalim je izrazio nadu da ce ovakvih dogadaja biti i u drugim europskim zemljama, «jer da ce to biti znak smanjenja islamofobije u Europi». I

Ministar kulture Božo Biškupic skup je pozdravio u ime premijerke Jadranke Kosor te u ime Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. Rekavši, uz ostalo, kako je dijalog izmedu kultura i religija duboko ukorijenjen u našoj tradiciji, porucio je da se polaganjem kamena temeljca za džamiju proširuje prostor dijaloga, tolerancije, suživota, poštivanja drugoga i drukcijega. Kao izaslanik Hrvatskog sabora govorio je zastupnik Šemso Tankovic, koji je istaknuo da je Hrvatska u Europi relativno rijedak primjer takvog poimanja kulturnog i religijskog zajedništva.


Podijeli: Facebook Twiter