Mesic dao premijerki trojku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Stjepan Mesic ocijenio je u subotu rad Vlade u prvih sto dana ocjenom dobar, pripisujuci joj uspjeh u vanjskoj politici i detektiranje problema u državi. "U vanjskoj politici Vlada je napravila veliki uspjeh jer ostvarujemo prostor za nastavak pregovora s Europskom unijom. Unutrašnjopoliticka pitanja dobrim su dijelom identificirana i Vlada daje na znanje da ce se s njima ozbiljno uhvatiti ukoštac", istaknuo je Mesic.

Komentirajuci medijske napise o navodnom paktu nenapadanja izmedu njega, premijerke Kosor i Zorana Milanovica te mogucnosti prijevremenih izbora, Mesic je ustvrdio da nije njegov posao da utvrduje kad treba provesti izbore. "Moj je posao da provodim Ustav, zakone i da to tražim od drugih, a kada ce biti izbori, to moraju riješiti oni kojima to spada u nadležnost", rekao je i dodao da su prijevremeni izbori legalni i legitimni, ali treba prije toga znati što se njima može popraviti.

Podržao je izmjene Zakona o braniteljima što ih predlaže Vlada jer se jednoga dana, kazao je, mora uspostaviti crta za utvrdivanje braniteljskog statusa, što se moglo i prije urediti. Inflacija branitelja bila je uocljiva svima, a osim ove mjere trebalo bi objaviti i registar branitelja jer oni znaju tko je s kim branio ovu zemlju, porucuje Mesic. Što se tice prijedloga Vlade za proširenje povjerenstva za pracenje mjera za borbu protiv korupcije, Mesic smatra da to nece dovesti do ozbiljnijeg rezultata.

"Staro pravilo kaže: kad želiš da se nešto ne provede, formiraj komisiju. U borbu protiv korupcije moraju biti ukljucene institucije i, ako one funkcioniraju, bit ce je manje. U zemljama etablirane demokracije nema tako izrazitih slucajeva korupcije jer institucije rade, a onaj tko u tome sudjeluje, bude sankcioniran. Kod nas vidite koliko se afera vrti, ali malo se dovršava", ustvrdio je Mesic. Komentirajuci obilazak premijerke Kosor JANAF-ovog terminala, Mesic je kazao da nije kasno za rješavanje problema energenata, ali su oni koji su prije izbora tvrdili da nam to ne treba sada promijenili mišljenje.


Podijeli: Facebook Twiter